Gigantisk skatterabat lokkede Tesla til ørkenstat

Der skulle en skatterabat på knap ni milliarder kroner på bordet, da Nevada sikrede sig, at Tesla placerede sin nye kæmpefabrik på gamblerstatens jord.

Foto: MAX WHITTAKER. Det er på denne grund i ørkenen i Nevada, at Tesla allerede er i fuld sving med at opføre en gigantisk fabrik.
Læs mere
Fold sammen

Det kan være en opslidende øvelse at skulle gøre sig til som land eller stat, når en virksomhed - der lokker med tusindvis af arbejdspladser - skal finde et sted at holde til.

Herhjemme står Apples datacenter i Viborg klarest i erindringen, og de fleste vil huske, at Danmark her måtte lokke med lavere skatter og afgifter for at lande det store center, der ventes at bidrage med 300 arbejdspladser i området.

I USA har en håndfuld stater senest været igennem et tilsvarende hårdt forhandlingsforløb for at få afklaret, hvem der skulle lægge jord til Teslas kæmpe batterifabrik, der ventes at beskæftige op mod 6.500 personer.

I sidste ende blev det den solrige ørkenstat, Nevada, der huser Las Vegas, som lykkedes med at lande elbils-fabrikanten, men prisen har ikke været billig, skriver The Verge.

Ifølge Nevadas egne beregninger har man strakt sig så langt som at give diverse skatte- og afgiftsrabatter for op mod ni milliarder danske kroner. Ifølge The Verge placerer det aftalen som en af de 15 største rabatter, amerikanske stater har givet til private virksomheder i historien.

Nevada anslår dog også, at fabrikken kan afføde en mindre følgeindustri, der i sidste ende kan skabe så mange som 22.700 job i gamblerstaten. Tallene er dog hæftet med store usikkerheder, og allerede nu tyder noget på, at der er stor forskel på de beregninger, man havde lavet på forhånd og den faktiske virkelighed.

Eksempelvis havde Tesla og Nevadas myndigheder anslået, at man allerede i slutningen af 2015 ville beskæftige 700 medarbejdere på fabrikken, men i virkeligheden var det tal ved årsskiftet blot 232 fuldtidsmedarbejdere. I deres rapporter anslår Nevada, at Tesla ved udgangen af 2017 vil have 4.700 fuldtidsansatte på fabrikken.

Flere kritikere - heriblandt professorer og politikere - kritiserer dog Nevada for aftalen, da man er stærkt afhængig af, Tesla vil fortsætte sin vilde vækst på elbils-markedet, hvor stadig flere aktører har meldt deres ankomst på det seneste.

Fabrikken ventes at stå helt klart i 2020, og den vil - modsat traditionelle bilfabrikker - kun producere batterier.