Gigantisk oprydning skal slippe data fri

Det offentlige er i gang med at forberede gratis adgang til massevis af data og registre. Det skal der forhåbentlig komme spændende, nye tjenester ud af.

»Fordi der er større autoritet over offentlige data, bliver det interessant at bruge dem i kommercielle virksomheder, hvor man for eksempel kan få kortdata, der er langt mere attraktive end Googles,« siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle offentlige myndigheder er i gang med en gigantisk oprydning for at sikre, at masser af registre og databaser fra 2015 kan slippes løs og bruges til at gøre livet lettere for os alle.

Med en investering på over 100 millioner kroner er Digitaliseringsstyrelsen, som har ansvaret for at gøre Danmark mest muligt digital, ved at få udviklet en såkaldt datafordeler – en helt afgørende softwarebrik, som skal kunne trække data fra masser af underliggende registre og stille dem til rådighed via en simpel brugerflade – som udgangspunkt gratis – til virksomheder og privatpersoner. Håbet er, at det vil skabe en idéeksplosion af nyudviklede tjenester.

Stor interesse

»De første registre vil kunne tages ind i 2015. Vi har ikke en køreplan, men koncentrerer os nu om at få de helt store registre på plads. Vi har ikke totalt overblik over, hvad der findes, men flere end 3.000 offentlige registre er tilmeldt Statens Arkiver,« forklarer Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Offentlige data betragtes som officielle og rigtige. Navnlig geografiske data, tingbogen og regnskabsdata er der stor interesse i.

»Fordi der er større autoritet over offentlige data, bliver det interessant at bruge dem i kommercielle virksomheder, hvor man for eksempel kan få kortdata, der er langt mere attraktive end Googles,« siger Lars Frelle-Petersen som et eksempel.

Grundig oprydning

Der skal dog ryddes grundigt op og ensrettes i de mange gemte registre, så de kan fungere sammen og bliver lette at finde rundt i.

Det betyder blandt andet, at nogle offentlige myndigheder, som tidligere har taget penge for at sælge deres oplysninger, for eksempel Kort- og Matrikelstyrelsen, i stedet får faste bevillinger.

Lars Frelle-Petersen understreger, at der lægges meget stor vægt på at sikre, at personlige data ikke slipper med i fritstillingen af de offentlige data. Han forudser samtidig langt større og bedre konkurrence, når mange kan være med.

»På nogle områder findes der stadig monopoler, men ved at klippe navlestrengen kan flere leverandører komme ind,« siger han.