Gigantisk olieoprydning i DONG – men planen om børsen er intakt

Ledelsen i DONG Energy renser ud i bøgerne og skriver hårdt ned på sin olieforretning. Hele 16 mia. kroner vurderer DONG-ledelsen selv, at oliedelen er faldet i værdi. Trods nedskrivningen er det fortsat ejernes plan at gå efter en børsintroduktion inden sommerferien ifølge Berlingskes oplysninger.

DONG har besluttet at beholde sine olie- og gasaktiviteter i Danmark, E&P, som en del af den planlagte børsintroduktion. Olieforretningen nedskrives med 16 milliarder kroner. På billedet ses DONG Energys kraftværk – Avedøreværket – ved København. Arkivfoto: Kasper Palsnov
Læs mere
Fold sammen

Hellere rense ud nu end efter en børsnotering.

Olieprisens styrtdyk gør ondt på DONG Energy og tvinger virksomheden til i den grad at revurdere værdien af sin olieforretning. Det kostede tirsdag DONG Energy, hvad der meget vel kan være danmarkshistoriens største enkeltnedskrivning nogensinde, 16 mia. kroner, vurderer DONG, at olie- og gasdivisionen har mistet i værdi som følge af det voldsomme olieprisfald.

Nedskrivningen på 16 mia. kroner kommer på et kritisk tidspunkt, hvor ejerne – staten, Goldman Sachs, ATP, PFA og en række danske energiselskaber – er langt med planerne om en børsintroduktion af det statskontrollerede energiselskab. Målet er ifølge Berlingskes oplysninger fortsat at komme på børsen i løbet af maj-juni i år, og det har den enorme nedskrivning ikke ændret på.

»Nedskrivningen betyder intet for børsplanerne. Det kan godt kaldes en oprydning inden børsintroduktionen,« lyder det fra en kilde med kendskab til DONGs børsplaner.

Kilden henviser til, at det ville være langt værre at tage en stor nedskrivning, når selskabet først er på børsen. Så hellere gøre det grundigt og i god tid inden.

Topchefen i DONG, Henrik Poulsen, vil ikke kommentere tidshorisonten for børsnoteringen, andet end at han og resten af DONG arbejder på at få selskabet gjort børsklart så hurtigt som muligt. Han ser dog heller ingen forsinkelse i børsprocessen som følge af de store nedskrivninger i olie- og gasdivisionen (E&P).

»Det er klart, at vi har et stykke arbejde foran os i E&P med at tilpasse afdelingen til markedet og sørge for, at den kommer til at bidrage positivt til børsnoteringen, og det vil ske i løbet af de kommende måneder. Men selve børsnoteringsprocessen er på sporet og kører fuldstændig, som vi har planlagt,« siger Henrik Poulsen til Berlingske.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Sort skilsmisse aflyst

I samme åndedrag, som DONG annoncerede sin rekordnedskrivning, fortalte man også, at olie- og gasbenet i DONG vil blive en del af den kommende børsnotering. Den fossile division har ellers været igennem en grundig strategisk finkæmning for at klarlægge, om man for eksempel kunne sælge butikken, men i sidste ende har DONG altså valgt at beholde forretningsområdet.

»Vi har lavet et ret omfattende stykke arbejde for at vurdere, om vi kunne komme frem til en god transaktion, og vores vurdering var, at vi ikke kunne få en attraktiv transaktion,« siger Henrik Poulsen, der dog ikke vil kommentere, om der har været deciderede bud på selskabet.

Det var dog fra flere sider forventningen, at DONG ville sælge eller udskille sin sorte forretning for at skabe et krystalklart billede af sig selv som Europas – hvis ikke verdens – grønneste energiselskab.

Det var netop den grønne forretning, der langt overvejende tegnes af DONGs vindmøller, som fik Goldman Sachs til at investere otte mia. kroner i selskabet i 2014 – den største enkeltinvestering nogensinde for amerikanerne. Det er derfor bestemt ikke Goldmans drømmescenarie, at olien forbliver i DONG til efter en børsnotering, men udadtil bakker investeringsbanken op.

»Vi er enige i beslutningen om at fastholde ejerskabet af E&P-forretningen og ser frem til at fortsætte transformationen af DONG Energy til et grønt energiselskab i verdensklassen – herunder det intensive fokus på offshore vind, bio-energi og grønne løsninger til forbrugerne, som den strategiske gennemgang i DONG lægger op til,« siger Michael Bruun, der er managing director i Goldman Sachs og en af finanskæmpens ansvarlige for investeringen i DONG.

Trussel større end olie

At DONG overhovedet skal på børsen, er et produkt af flere politiske aftaler og senest også aktionæroverenskomsten mellem staten og Goldman Sachs, ATP samt PFA. Siden kapitaludvidelsen blev indgået, er gasprisen faldet med to tredjedele og olieprisen med 80 procent, og DONG har sammenlagt taget nedskrivninger for 24 mia. kroner på den bekostning.

I ejerkredsen bag DONG Energy vil der dog ikke være nogen rysten hånden, når Henrik Poulsen melder alt klart til børsnotering. Berlingske har været i kontakt med flere aktionærer i DONG, og samtlige partier i forligskredsen bag børsnotering af selskabet, er beskeden den samme: Lav oliepris eller ej, støtten til børsnoteringen er intakt.

»Jeg tror, det er rigtigt ikke at sælge olien fra, når man er i så ugunstige markedssituationer, og jeg synes også, det er svært, at man skal gå og vente på, at olieprisen stiger. Det er lidt at stille sig selv i en dårlig situation,« siger de Radikales finansordfører, Martin Lide-gaard, hvis holdning deles af alle partierne bag børsnoteringen af DONG.

Hvor alt ud- og indadtil i DONG ånder fred og idyl, mens børsnoteringslokomotivet brager derudad, påpeger bankkilder med indsigt i mekanismerne i en børsintroduktionsproces på en konkret trussel, der kan skubbe til DONGs lynnoteringsplaner. For langt værre end olieuroen er det formentlig, at de globale aktiemarkeder har været voldsomt volatile siden nytår.

Sammen med olieprisens massive fald er aktiekurserne presset hårdt nedad, bl.a. som følge af fornyet usikkerhed om økonomien og væksten i Kina. Det gør, at energiselskaber verden over bliver mindre værd, og da de er sammenligningsgrundlag for DONG, får det også indflydelse på værdien af DONG. Ifølge bankkilderne kan det ende med at forrykke ejernes børstidsplan, hvis den finansielle uro fortsætter.

Det var i øvrigt denne form for uro, der saboterede DONGs børsnotering i 2008.