Giganter vil nedtone frygt for kunstig intelligens

Fem af de største teknologiselskaber vil arbejde sammen for at skabe åbenhed om, hvordan kunstig intelligens udvikles og bruges, så det ikke ser så uhyggeligt ud.

Kunstig intelligens er blandt andet robotter. Denne af slagsen blev i januar i år vist på det verdensøkonomiske topmøde i Davos i Schweiz, hvor man drøftede, hvad mere eller mindre selvtænkende robotter kunne betyde for fremtidens arbejdspladser - og antallet af dem. Arkivfoto: Fabrice Coffrini, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er yderst praktisk, at man blot kan tale og bede den indbyggede, digitale assistent i f.eks. Amazons Echo-højttaler om at skaffe svar eller slå noget op, men frygten for, at hvad den kunstige intelligens kan udvikle sig til fremover ved at betyde nedlagte jobs, større ulighed og sågar true selve menneskeheden får nu en række teknologigiganter til at love større kontrol med og åbenhed om udviklingen.

Google, Microsoft, Facebook, Amazon og IBM er gået ind i samarbejdet »Partnerskab om kunstig intelligens til fordel for mennesker og samfund« for at tage hånd om spørgsmål som privatlivets fred, sikkerhed og samspillet mellem mennesker og kunstig intelligens ved at forske i etiske spørgsmål om, hvordan den kunstige intelligens påvirker samfundet, og gøre den nye teknologi mere åben og forståelig. Meningen er at blive enige om fremtidens standarder på området.

Kunstig intelligens analyserer enorme mængder af data, som bliver systematiseret ud fra den måde, som mennesker tænker og handler på, så f.eks. en digital assistent kan forstå de opgaver, som mennesker giver dem, og give så relevante svar som muligt. Derfor ses kunstig intelligens som næste skridt i computerudviklingen og den måde, som folk bruger computere og mobiltelefoner på. Når man taler til sin digitale assistent, f.eks. Apples Siri, Microsofts Cortana eller Amazons Alexa, bruges der kunstig intelligens i udstyret til at forstå, hvad man ønsker gjort.

Apple mangler

To store spillere glimrer dog ved deres fravær i samarbejdet. Hverken Apple eller Paypal- og Tesla-stifter Elon Musks OpenAI, som netop arbejder med det samme og er et af de økonomisk bedst polstrede, uafhængige forsknignslaboratorier, er med i samarbejdet. Apple satser på kunstig intelligens i sin digitale mobilassistent Siri, til billedgenkendelse og til stemmekontrol men har tradition for at ville vælge sin egen vej.

»Vi er ved at invitere mange, mange forskellige forskningslaboratorier og -grupper med,« siger Mustafa Suleyman fra det britiske DeepMind, som blev købt af Google i 2014, og som tidligere har lovet at oprette et etisk råd om kunstig intelligens for at forhindre, at den nye teknologi misbruges.

Mustafa Suleyman og Microsofts forskningschef, Eric Horvitz, står i spidsen for den nye gruppe.

 

LÆS MERE