Giganter slås om dit helbred

Der står enorme summer på spil i kampen om at vinde retten til at samle helbredsoplysninger ind fra ure, armbånd og mobiltelefoner og vise dem i små programmer, hvor man kan se, hvordan man har det. Håbet er, at det store fokus på sundhed faktisk får folk i bedre form, men der er også mange bekymringer.

Ellie Powers, der er productmanager for Google Play, fik lov at præsentere den nye »Google Fit« sidst i juni. Ligesom Samsung og Apple vil alle tre gerne sætte sig på markedet for sundhedsapp. Foto: Elijah Nouvelage, Reuters Fold sammen
Læs mere

Det bliver stort, og der er mange penge i det – rigtigt mange: Digital sundhed.

Kampen om at dominere det eksplosivt voksende marked, hvor intelligente armbåndsure, mobiltelefoner, tavle-PCer og anden elektronik holder øje med og konstant måler og rapporterer om ens helbredstilstand, fysiske form, blodtryk og søvnkvalitet, spidser til, og det er elektronikgiganterne, der fører an. Apple, Google og Samsung vil ikke lade hinanden løbe af sted med et tilsyneladende yderst givtigt nyt marked. Hver især kører de hårdt på for at blive den digitale platform for sundhed som seneste slagmark i kampen om de stadig mere mobile kunder.

Kan man vinde slaget om sundheden, har man samtidig vundet brugerne for netop sit styresystem og alt, hvad der følger med det valg: udstyr, applikationer og tjenester. Så er man en del af økosystemet og vil dermed levere helt nyt og stærkt personlige oplysninger, som giganterne ikke allerede kender fra de mange øvrige tjenester og programmer, som brugerne tilbydes. Det skal bl.a. ske gennem den nye teknologi til at tage på, f.eks. intelligente ure, der kobles til mobiltelefonen og indsamler data om ens sundhedstilstand lige nu. Samtidig bliver det lettere at dele disse data, ligesom app-udviklere kan bruge dem til at forbedre deres programmer.

700 millioner enheder i brug i 2018

I 2018 ventes der ifølge analysefirmaet ON World at være produceret 330 millioner intelligente ure, og over de næste fem år vil i alt 700 millioner stykker teknologi til at tage på være sendt fra fabrikkerne – et marked, der er 258 milliarder kroner (47,4 mia. dollars) værd. Ure, briller og personlige sensorer vil allerede i år overhale normalt sports- og fitnessudstyr og udgøre to tredjedele af omsætningen i 2018.

Alle er bange for at miste positionen i førerfeltet. Google præsenterede i forrige uge på sin udviklerkonference Google Fit. I dagene forinden havde Apple præsenteret sit HealthKit og Samsung sit SAMI-system (»Samsung Architecture for Multimodal Interactions«). Selv om Samsung er verdens største mobilproducent – og største Android-producent – forsøger sydkoreanerne at frigøre sig fra Google ved både at tilpasse Android til sine egne telefoner og rulle sit eget Tizen-styresystem ind.

Apple meddelte ved præsentationen af HealthKit, at der er indgået aftale med det amerikanske IT-selskab Epic, som i november vandt milliardkontrakten på de elektroniske patientjournaler i Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvor de skal være i gang i 2016 og fuldt kørende i 2017, om at indbygge HealthKit i de elektroniske patient-journaler.

Lige nu er Apple udviklernes foretrukne valg. Det amerikanske analysefirma AppAnnie siger, at Apple-verdenen giver fem gange så højt salg fra download af sundheds- og helbredsapplikationer end Google-verdenen, selv om over 80 procent af alle smartphonetelefoner i dag leveres med Googles styresystem Android. I oktober 2013 gjorde IMSHealth op, at der fandtes 43.000 sundhedsapps i de amerikanske udgaver af Apples iTunes-butik og Googles Play-butik.Mange – heriblandt forsikringsselskaberne – håber på, at det mobile sundhedsudstyr rent faktisk får folk i bedre form, så de bliver mindre syge og får bedre styr på deres sygdomme.

Hvad med misvisende oplysninger?

Men ud over den nagende bekymring om adgang til de personlige helbredsoplysninger kommer spørgsmålet om kontrollen med de mange mobile sundhedsapplikationer. Den amerikanske sundhedsmyndighed, Food and Drug Administration (FDA), udarbejdede sidste år retningslinjer for, hvilken slags mobilapp den vil holde øje med og kræve officielt godkendt.

Mange sundhedsapp er lige nu uden værdi. 75 procent af alle smartphoneapp, som hævder at kunne påvise ondartede svulster, vurderer fejlagtigt mindst 30 procent af hudkræftstilfælde som »ikke værd at bekymre sig om«, påviser forskere fra American Medical Association. Og en 2012-undersøgelse fra New England Center for Investigative Reporting viste ifølge nyhedsbureauet Reuters, at af 1.500 undersøgte sundhedsapplikationer hævdede 20 procent at kunne behandle eller kurere medicinske problemer, selv om kun en lille procentdel var blevet klinisk testet.