Giganter kan få et rap over nallerne: EU-lande skruer databøder drastisk op

Enighed om at kunne idømme virksomheder bøder på op til fire procent af den årlige omsætning for brud på privatlivets fred.

Solide bøder er på vej til de virksomheder, som ikke sikrer europæeres personlige data, som de skal. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu enighed i de 28 EU-lande om, at virksomheder, som overtræder databeskyttelsen og dermed krænker europæeres privatliv, skal kunne idømmes langt større bøder end tidligere - helt op til fire procent af den samlede, globale omsætning, for internationale virksomheder altså milliardbøder.

Enigheden blev opnået på et møde onsdag og skal nu afstemmes med Europaparlamentet, som har krævet bøderne sat op til fem procent af omsætningen, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det er noget, der vil slå hårdt på internationale giganter som Google og Facebook, der allerede har ørerne i EU-maskinen.

Målet er at få en aftale på plads inden nytår.

Der har været forhandlet i mere end et år om bøderne, som er en del af en stramning af databeskyttelsen oven på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af amerikansk masseovervågning foretaget af den skandaleramte efterretningstjeneste NSA.

Nytår er sat som frist

De nuværende databeskyttelsesregler er fra 1995 og er forskellige fra land til land. I nogle lande kan datatilsynet give bøder, i andre ikke, og i alle tilfælde er den maksimale bødestørrelse så lille, at den slet ikke vil kunne ses på selv det daglige regnskab hos de største, internationale virksomheder.

De 28 EU-lande har hidtil kun været indstillet på bøder på op til to procent af den årlige omsætning men accepterede onsdag et forslag fra det luxembourgske EU-formandskab om fire procent.

Ikke overraskende er erhvervslivet imod de højere bøder.

»Det vil rykke innovative løsninger til andre områder af verden, og EU vil blive efterladt,« sagde René Sommer, talsmand for European Data Coalition, som tæller blandt andre svenske Ericsson, finske Nokia og tyske SAP.

LÆS MERE