Giganter indleder priskrig på nettjenester

Google og Amazon sænker priserne på deres nettjenester med op til 85 procent.

Google lagde for med at sænke priserne på sine netlagertjenester. Amazon fulgte efter et døgn senere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google har indledt en priskrig og skærer nu priserne på sine nettjenester ned med helt op til 85 procent. Men konkurrenten Amazon følger efter og skærer op til 65 procent af sine priser.

Google vil forsøge at vriste kunder fra Amazon og Microsoft på det vigtige marked for udlejning af computerkraft og lagerplads på nettet til virksomheder.

Googles Cloud Storage vil fremover koste 68 procent mindre for de fleste kunder, som nu kan købe lagerplads på centrale servere for 2,6 cent eller 14 øre pr. gigabyte, mens prisen på Googles Compute Engine-tjeneste falder med 32 procent.

Sparer energi og penge

Googles direktør på området, Urs Holzle, noterer sig, at mens priserne på hardware er faldet med 20-30 procent over de seneste fem år, er priserne på at bruge nettjenester kun faldet med otte procent.

Nettjenester - også kaldet »cloud computing« - er energibesparende, fordi virksomheder ikke hver især skal sætte store dataservere op men kan leje sig ind på centrale servere, som dermed kan udnyttes langt bedre, samtidig med at det er lettere at skrue op eller ned for blusset, hvis der er behov for at ændre på kapaciteten.

Amazon sætter fra 1. april sine priser ned med 10-65 procent. Amazon var pioner med nettjenester allerede i 2006, og netop nettjenesterne har været med til at gøre Amazon til USAs største detailhandelskoncern.

Også Cisco investerer

Google, Amazon og Microsoft hører til blandt de helt store udbydere, fordi de dermed samtidig kan holde på kunderne og sælge dem andre af de tjenester, som de tilbyder.

Netværksgiganten Cisco, gennem hvis udstyr store dele af verdens internettrafik suser, meddelte forleden, at man vil bruge en milliard dollars over de næste to år på at bygge en ny forretning med nettjenester.