Giganter afstår fra at stjæle hinandens folk

Google, Apple, Adobe og Intel afværger retssag, der kunne udløse erstatninger til ansatte på tre milliarder dollars i tabt løn, hvis de frit havde kunnet skifte arbejdsplads.

Apple-topchef Steve Jobs klagede til Google-topchef Eric Schmidt over, at en personalemedarbejder havde forsøgt at rekruttere en Apple-ansat til Google. Arkivfoto: Kimihiro Hoshino, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIHIRO HOSHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire af verdens største teknologivirksomheder - Google, Apple, Adobe og Intel - har indgået forlig ved at betale en milliardstor erstatning og dermed afværget en retssag, hvor de står anklaget for at lave gensidige aftaler om ikke at stjæle hinandens ansatte for dermed at holde lønningerne nede.

Forliget er fortroligt og blev indgået torsdag og afslutter dermed sagen, som begyndte i 2011, da flere medarbejdere lagde sag an mod de fire selskaber. Meningen var, at retssagen, som kunne udløse erstatninger på op til tre milliarder dollars, skulle være begyndt til maj på vegne af omkring 64.000 ansatte. Med en bøde oveni kunne det samlede beløb ende på ni milliarder dollars.

Google-topchef garanterede Steve Jobs fyring

Nu har de fire giganter accepteret at betale 324 millioner dollars eller 1,74 milliarder kroner for at undgå retssagen.

De såkaldte jobklausuler skulle sikre, at den ene virksomhed ikke gik på rov hos konkurrenterne og dermed udløste en lønkrig. Forud for retssagen er der kommet interne beskeder frem, hvori Googles daværende topchef og nu bestyrelsesformand Eric Schmidt og Apples topchef Steve Jobs har drøftet sagen. En medarbejder i Googles personaleafdeling havde forsøgt at overtale en Apple-medarbejder til at skifte job, men Eric Schmidt skrev tilbage til Steve Jobs, at han ville sikre, at personalemedarbejderen blev fyret. Derefter videresendte Steve Jobs beskeden fra Schmidt til Apples personaledirektør med en smiley.

Sagen har stået på siden 2009, da myndighederne gik i gang med at undersøge beskyldningerne.

Medarbejdere: Fremragende løsning

Ingen af de fire selskaber ønsker at kommentere aftalen, men advokat for medarbejderne, Kelly Dermody, kalder aftalen »en fremragende løsning«.

Apple, Google, Adobe og Intel indgik i 2010 en aftale med det amerikanske justitsministerium om ikke at indgå jobklausuler og har siden kæmpet for at undgå retssagen.

Andre store teknologiselskaber har afvist jobklausuler. Facebooks Sheryl Sandberg sagde i 2008 klart nej, da Google henvendte sig for at få en aftale på plads.