Giganten og de to opkomlinge

Danmark har reelt tre børsmarkeder, som virksomheder kan benytte til at rejse ny kapital. ErhvervsBladet giver dig her oversigten over markederne og deres kendetegn.

Navn: Københavns Fondsbørs

Etableret: 1648 af Christian IV, ejes i dag af den store nordiske børsgruppe OMX.

Samlet antal selskaber: 190

Samlet markedsværdi: Cirka 1.354 mia. kr.

Aktieomsætning i 2006:1.058 mia. kr.

Priser: Selskaber betaler ved noteringen en pris baseret på kursværdien på første handelsdag. Desuden afkræves de noterede selskaber hvert år et typisk sekscifret beløb baseret på deres markedsværdi. Jo større selskab, jo dyrere er det at være noteret på fondsbørsen.

Hjemmeside: www.omxgroup.com/nordicexchange

Noter dit selskab her hvis
: Du ønsker den store forkromede og dyre børsløsning, som stiller skrappe krav til selskaberne. Fondsbørsen er Danmarks suverænt største børs, og kan tilbyde selskaberne opmærksomhed fra de fleste og største investorer. Desuden har fondsbørsen et godt image, som de noterede selskaber nyder godt af. En stor fordel er også fondsbørsens moderne, velkørende handelssystemer, som sikrer muligheden for en bred distribution af selskabernes aktier.Navn: First North

Etableret: 2004, drives af Københavns Fondsbørs.

Samlet antal selskaber: 10

Samlet markedsværdi: Cirka 1,2 mia. kr.

Aktieomsætning i 2006: 258 mio. kr.

Priser: Selskaber betaler ved optagelsen en pris baseret på kursværdien på første handelsdag. Endvidere skal de årligt betale 50.000 kr. i fast beløb plus 40 kr. pr. mio. kr. i markedsværdi. Hertil kommer omkostninger til en godkendt rådgiver, som selskaber på First North skal have tilknyttet.

Hjemmeside: www.omxgroup.com/firstnorth

Noter dit selskab her hvis
: Du vil nyde godt af nogle af fondsbørsens fordele, herunder de gode handelssystemer, uden at blive mødt med dens skrappe krav. First North (FN) er formelt slet ikke en børs, og derfor er kravene her mindre skrappe end på både Fondsbørsen og Dansk AMP. FN er således både billigere og mindre krævende end fondsbørsen, og tiltrækker især private investorer. Indtil videre er det primært umodne selskaber med fokus på vækst, som har fundet vej til First Norths kurslister. De store institutionelle investorer har endnu ikke været ret aktive på dette marked.Navn: Dansk AMP

Etableret: 1998, ejes af Dansk OTC Holding.

Samlet antal selskaber: 17

Samlet markedsværdi: Cirka 1,1 mia. kr.

Aktieomsætning i 2006: 461,3 mio. kr.

Priser: Der er introduktionsomkostninger på 200.000 kr. uanset selskabets størrelse og markedsværdi. Herefter opkræver Dansk AMP selskaberne 60.000 kr. om året i fast afgift uanset størrelse og markedsværdi.

Hjemmeside: http://www.danskamp.dk

Noter dit selskab her hvis
: Du går efter den absolut billigste børsmodel. Dansk AMP's priser er lave og forhøjes ikke, selv om dit selskabs aktiekurs gør det. Selv kalder børsen, som målt på markedsværdi er landets mindste, sig Europas billigste regulerede aktiemarked.

Dansk AMP's krav til selskaberne er skrappere end First Norths. Ligesom på fondsbørsen skal der blandt andet indleveres finansielle årsrapporter og kvartalsredegørelser. Handelssystemet på Dansk AMP er mindre udbygget end fondsbørsens systemer, og har ikke så mange ordremuligheder, hvilket alt andet lige er en hæmsko for handlen på børsen.