Gigantbøde for Facebook-spam

Amerikaner får bøde på 3,6 milliarder kroner for at forsøge at aflure adgang til bankkonti fra Facebook-brugere. Det er hans anden milliardbøde på et år.

Brugere af Facebook blev bombarderet med uønskede beskeder fra amerikaner, som nu får sin anden milliardbøde. Foto: Mike Clarke, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud over en gigantisk bøde på 3,6 milliarder kroner står manden, der har kaldt sig selv for »spamkongen« muligvis også til en fængselsstraf for at have generet millioner med uønskede beskeder.

Sanford Wallace blev forleden ved en domstol i Californien dømt til at betalt 711 millioner dollar (3,6 milliarder kroner) til Facebook. Han forsøgte sammen med en anden, som ikke er tiltalt, at franarre folk oplysninger om deres bankkonti m.m. via den sociale netværkstjeneste Facebook. De, der klikkede på det rundsendte link og skrev deres brugeroplysninger ind, lod således Sanford Wallace få adgang til at sende yderligere beskeder rundt til offerets vennekreds.

Dommer: Bøde vil afskrække

Ifølge Facebook skal Sanford Wallace, hvis firma Cyber Promotions lever af at sende spam ud, også have modtaget betaling for at sende spammodtagere videre til andre netsteder, som betalte ham for at få større trafik.

Dommer Jeremy Fogel valgte at udskrive den rekordstore bøde for at afskrække andre fra at kaste sig ud i dette uvæsen. Det tvivler en analytiker dog på.

»Jeg frygter, at den største konsekvens af bøden desværre vil blive at anspore spammere på sociale net til at blive mere avancerede. De vil dække deres spor bedre og sikre sig, at de befinder sig på retsområder, som gør det svært for myndighederne at nå dem, og så vil de gøre deres mekanismer mere lumske og sværere at standse,« siger Dan Olds, ledende analytiker ved Gabriel Consulting Group, til amerikanske Computerworld.

Tidligere idømt milliardbøde

Facebook forventer dog ikke at få de mange penge indbetalt. Sanford Wallace skylder i forvejen den konkurrerende nettjeneste MySpace 234 millioner dollar (1,18 milliarder kroner) efter en dom fra maj 2008.

Facebook vandt i november 2008 en anden sag mod spamudsenderen Adam Guerbuez og hans selskab, Atlantis Blue Capital, der blev dømt 873 millioner dollar.