Gigantbøde for chipsvindel

Verdens største chipproducent, Intel, har fået en gigantisk bøde på 1,06 milliarder euro for at holde konkurrenten ude. Det er den største bøde i EUs historie. (Opdateret kl. 11.40 og 11.44)

Chipgiganten Intels topchef Paul Otellini skal finde den helt store pengepung frem efter at være blevet dømt for konkurrencefusk. Foto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største producent af computerchips, Intel, har fået en gigantisk bøde for at betale PC-fabrikanterne for at udelukke sin konkurrents produkter.

EUs konkurrencekommissær, hollænderen Neelie Kroes, gav onsdag før middag Intel en rekordstor bøde på 1,06 milliarder euro (7,89 milliarder danske kroner). Det er den største bøde, som nogen sinde er givet af EU. Bøden svarer til 4,15 procent af Intels salg i 2008. Intel skal betale ved kasse 1 inden tre måneder.

Stor skade på forbrugerne

Intel har ulovligt betalt computerproducenter for at udsætte eller helt undlade at bruge produkter, som rummer chips produceret af Intels konkurrent, AMD. Hvis EU-Kommissionen på onsdag finder Intel skyldig, vil der samtidig blive udstedt ordrer om at ændre på forretningspraksis, så konkurrencen fremover sikres.

»Intel har skadet millioner af europæiske forbrugere ved med vilje at handle for at holde konkurrenter ude af markedet for computerchips gennem mange år. En sådan alvorlig og vedvarende overtrædelse af EUs konkurrenceregler kan ikke tolereres,« sagde Neelie Kroes.

Sagen blev rejst i 2007, og konkurrencemyndighederne gennemførte i februar 2008 en razziaa mod Intels hovedkontor i München i Tyskland, efter at indledende undersøgelser i sommeren 2007 viste, at Intel var involveret i forsøg på at stække AMD.

Krav om bestemte markedsandele

Intels mikrochips dominerer markedet og ligger således i hjertet af de omkring en milliard personlige computere, der findes i verden. Det europæiske salg af computerchips udgør omkring 30 procent af den årlige omsætning på omkring 22 milliarder euro (163,8 milliarder kroner).

Intel gav ifølge EU tilskud til de computerproducenter, som valgte at begrænse brugen af eller helt undgå at bruge konkurrencen AMDs mikrochips. Intel angav direkte, hvor mange procent af egne mikrochips firmaet ønskede, at computerproducenterne skulle anvende. Det skete i en periode, som går otte år tilbage. NEC fik således at vide, at 20 procent af de stationære og bærbare PCer kunne få AMD-chips, mens alle Lenovo- og Dell-PCer skulle have Intel-chips, mens det gjaldt for 95 procent af Hewlett-Packards erhvervs-PCer.

Blandt andet betalte Intel Tysklands største elektronikkæde MediaMarkt for udelukkende at sælge Intel-baserede computere i sine forretninger mellem 2002 og 2007.

AMD har anlagt en tilsvarende sag mod Intel i USA. Den ventes dog først at komme for retten i 2010.

Ny sag mod Microsoft afklares snart

EU gav i 2004 IT-giganten Microsoft den hidtil største bøde på 497 millioner euro (3,7 milliarder kroner), der nogen sinde er uddelt i EUs historie. Siden har Microsoft fået flere bøder, og en ny sag om dominans på markedet for Internet-programmer - repræsenteret ved Microsofts Internet Explorer - ventes afgjort i næste måned.

EU er også i gang med undersøgelser mod Qualcomm, som producerer chips til mobiltelefoner.

I 2008 gik glasmageren Saint-Gobain en bøde på 896 millioner euro for prisfusk.