Giga-manden i hård infight med ex-milliardærs konkursbo

Kurator i Peter Forchhammers investeringsselskab, Synerco afkræver Finn Helmer tre mio.kr. - til gengæld forlanger Helmer 12 mio. af boet

Finn Helmer førte i går selv sin sag i retten i Lyngby mod eksmilliardæren Peter Forchhammers konkursbo. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finn Helmer kæmpede i går en hård kamp i retten i Lyngby mod kuratoren i sin mangeårige forretningspartner, Peter Forchhammers konkursbo. Finn Helmer fik i år 2000 tilnavnet Giga-manden oven på det spektakulære salg af IT-selskabet Giga til amerikanske Intel for ti mia. kr. Han tjente selv et trecifret mil­lionbeløb på Giga-handlen, men i går procederede den sparsommelige Helmer selv sin sag i retten.

Siden Peter Forchhammers investeringsselskab Synerco gik konkurs i oktober 2008 og efterlod en gæld på flere hundrede millioner kr., har Synercos kurator og Finn Helmer stredes om, hvem der skylder hvem penge. Kurator Troels Tuxen fra Bech-Bruun mener, at Finn Helmer skylder konkursboet tre mio. kr., mens Finn Helmer til gengæld afkræver konkursboet 12 mio. kr., som han mener at have til gode.

Retssagen mellem parterne udspillede sig i går i Retten i Lyngby, hvor Finn Helmer har valgt selv at føre sin sag. Finn Helmers uerfarenhed som procedør betød, at dommeren adskillige gange måtte korrekse ham, når han afhørte vidner. »De må ikke kommentere, De må holde Dem til at stille spørgsmål,« lød det flere gange.

Heldigvis for Finn Helmer havde Bech-Bruun valgt at lade en af advokatkontorets yngre og uerfarne advokater føre sagen, og også hun måtte finde sig i at blive korrekset af en til tider irritabel dommer, som i vid udstrækning greb ind og selv foretog afhøringen af vidner.

Garanteret mod tab

Kernen i striden mellem Giga-manden og konkursboet er en konto, som Finn Helmer oprettede i Dexia Bank i Luxembourg i de glade dage før krisen. Ifølge Finn Helmer indgik han i slutningen af 2006 en mundtlig aftale med Peter Forchhammer og Synerco om, at Synerco fik fuldmagt til at handle aktier over kontoen for omkring 20 mio. kr.

Aftalen var, at Synerco på den ene side garanterede ham mod tab, mens de to parter på den anden side skulle dele en eventuel gevinst. Den mundtlige aftale blev i begyndelsen af 2008 nedfældet på skrift.

Netop i løbet af 2008 begyndte finanskrisen af vise tænder, og aktiekurserne kom under pres. Det betød, at Synerco overførte halvanden mio. kr. i kontanter og 86.000 Greentech-aktier til Helmers konto for at dække af mod tab og forhindre, at Dexia Bank begyndte at tvangssælge af aktiverne for at sikre sig mod tab. Kurator forlanger nu de halvanden mio. kr. og Greentech-aktierne leveret tilbage til konkursboet plus en ekstra indbetaling, fordi aktierne siden er styrtdykket.

Finn Helmer henholder sig til gengæld til sin aftale med Synerco, om at konkursboet efter selskabet skal dække hans tab på kontoen, som altså løber op i mere end 12 mio. kr.

Forchhammer støttede Helmer

Kurator Troels Tuxen optrådte selv som vidne i retssagen, og han afviste, at han under mere end to års arbejde med konkursboet nogensinde havde set en fuldmagt eller aftale om, at Synerco skulle dække Helmers tab på kontoen. Bech-Bruun-advokaterne hældede således til opfattelsen af, at aftalen var indgået med Peter Forchhammer personligt og således ikke vedrører konkursboet.

Peter Forchhammer støttede til gengæld Finn Helmer og sagde, at hans aftale med Giga-manden var indgået på vegne af Synerco, og Finn Helmer viftede da også med en såkalde »pledge« eller pantsætningserklæring, som både Synercos tidligere adm. direktør og bestyrelsesformand have skrevet under på.

Dette dokument måtte han dog ikke fremlægge i retten, fordi det ikke var udleveret til sagens modpart på forhånd. Finn Helmer havde først fundet det i gemmerne dagen før.

Bech-Bruun-advoakterne undrede sig over, at Finn Helmer uden videre gav Forchhammer og Synerco fuldmagt til at handle med de mange penge på hans konto. Forchhammer og Finn Helmer forklarede begge, at deres bekendtskab går år tilbage, og at Forchhammer havde tjent en formue til Helmer på en stor handel med Nordicom-aktier. Derfor bestod der et stærkt tillidsforhold mellem de to.

Retssagen afsluttes i dag onsdag. B