Giftig kinesisk tandpasta i EU

Tusindvis af tuber med forfalsket tandpasta er konfiskeret i både Italien og Spanien. Nu advarer EU-kommissionen om de kinesiske kopiprodukter, der indeholder giftige kemikalier, som normalt bruges i kølervæske.

Kinesisk produceret tandpasta kan indeholde gift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen
I Spanien er der indtil videre konfiskeret 100.000 tuber af den giftige tandpasta, der er produceret i Kina, mens italienerne foreløbig har fjernet 20.000 tuber fra hylderne, skriver Jyllands-Posten.

Der er tale om de små tuber, der typisk bliver delt ud til passagerer på fly, til hotelgæster eller til patienter på hospitaler. De forfalskede mærker, der tidligere er fundet i Mellemamerika, hedder Spearmint og Troleaf Spearmint.

Laboratorieundersøgelser har vist, at kineserne bruger en gift, der minder om sirup og smager sødt i som substitut for den langt dyrere glycerin.

EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, kalder det fuldstændig uacceptabelt, men understreger samtidig, at produktet kun udgør en lille sundhedsrisiko – og kun hvis man sluger tandpastaen i større mængder.

Hun oplyser desuden, at der indtil videre ikke er registreret nogle tilfælde med forgiftninger på grund af tandpastaen. Meglena Kuneva skal til Kina sidst på måneden, hvor hun generelt vil drøfte forbrugerbeskyttelse med landets ledere.

Kilde: Jyllands-Posten