Gidselsag truer rederi på livet

Rederi kan ikke honorere piraternes krav om løsesum for se seks søfolk, herunder to danskere, oplyser det.

Fragtskibet Leopard, som blev kapret 12. januar i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shipcraft

Rederiet Shipcraft A/S risikere at bukke under, fordi det ikke kan betale løsesum for at få sine seks sømandsgidsler - herunder to danskere - hjem. De blev kidnappet af pirater den 12. januar er nu på 10. måned gidsler hos somaliske pirater.

Sagen er enestående, idet piraterne ikke fik skibet Leopard med sig, da hovedmotoren ikke kunne starte. De kidnappede derfor søfolkene, heriblandt de to danske statsborgere, skibets kaptajn, Eddy Lopez, og styrmand Søren Lyngbjørn.

Egenkapitalen er tabt, og der er udsigt til et underskud på 3,6 millioner, oplyser selskabet i sit årsregnskab for 2010.

Rederiets ledelse skriver, at der er regelmæssig kontakt til piraterne, og dermed forhandles der om løsesum. Men der er i øjeblikket ingen afklaring, og derfor er det økonomiske fundament for selskabet meget usikkert.

Piraternes krav om løsesum vil simpelthen kunne vælte selskabet økonomisk.

Direktør i Shipcraft Claus Bech siger til Ritzau, at piraternes krav er uhørt højt - han vil dog ikke sætte beløb på.

- Vi kan ikke honorere gidseltagernes urealistiske høje løsesums-krav, siger han.

Kan du garantere, at Shipcraft får de gidsler hjem, inden selskabet opløses?

- Gidseltagerne styrer tidsprocessen, og der er ingen garantier for tidsrammen for frigivelse. Derudover er vi i et meget presset marked, og generelt er det således, at overstiger udgifterne indtægterne, så er følgevirkningen som oftest konkurs.  Når det er sagt, så har Shipcraft ingen intentioner om solvent opløsning af selskabet, og vi gør alt, hvad vi kan for at få vores folk genforenet med deres kære hurtigst muligt.

Ifølge Ritzaus oplysninger har kravet fra piraterne for at sætte de seks søfolk fri været på 15 millioner dollar - svarende til godt 80 millioner danske kroner. Ingen pirater har nogensinde fået udbetalt en så stor løsesum.