Gennembrud for jordsalg i ny bydel i København

Med en stribe kontrakter er en fjerdedel af Århusgadekvarteret afsat til bygherrer - flere hundrede boliger og arbejdspladser er på vej.

Animationer fra Århusgadekvarteret på Nordhavn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort før påskeferien kan Jens Kramer Mikkelsen, topchef i udviklingsselskabet By & Havn, glæde sig over en stribe aftaler, der kunne ligne et gennembrud for udviklingen af Århusgadekvarteret - den første etape af Nordhavn på det yderste Østerbro.

Hele Nordhavn skal i 2040 have 40.000 indbyggere, og Århusgadekvarteret er planlagt til 3.000 beboere og 6.000 arbejdspladser samt butikker og cafeer på i alt 350.000 kvadratmeter (kvm), hvoraf 70.000 kvm er eksisterende bygninger, der skal bevares. Omkring en fjerdedel er nu på plads.

»Investorerne er meget interesserede i Århusgadekvarteret. Vi har konkrete drøftelser med investorer, og alle boligfelter er i spil, og flere aftaler er meget tæt på,« siger den tidligere overborgmester, som har bedt sin gamle kommune om at gøre nye lokalplaner i området klar.De nye aftaler omfatter to byggefelter på i alt knap 11.000 kvm fordelt på kontorer og boliger - køberne er virksomhederne NRE Construction og Corpus Ejendomme, der dog har »solide, langsigtede« investorer som slutejere.

Corpus overtager også to byggeretter på samlet 20.000 kvm, som skal blive til boliger - igen med »solide institutionelle investorer« i ryggen. I stueplan overtager By & Havn 600-800 kvm for at sikre kvarteret detailhandel og caféliv fra start - samme model bruges i en række andre ejendomme.

En foreløbig unavngiven pensionskasse har aftaget en byggeret på 11.400 kvm, som skal bruges til ejerboliger, og sammen med ejendomsudvikleren Tetris vil By & Havn renovere og ombygge en stor maskinfabrik. Blandt andet er det målet at opføre 5.000-6.000 kvm rækkehuse i tre etager.

De nye aftaler kommer oven i de hidtidige kontrakter, som omfatter to cementsiloer, der bliver ombygget til kontorer, og Kuben-byggeri af 48 boliger i to etaper. Desuden er 10.000 kvm udlagt til alment byggeri.Infrastrukturen til området bliver styrket, når Nordhavn Station i 2014 og 2015 får forbedret forbindelsen til såvel Nordhavn som den nærliggende Marmormole med den nyåbnede FN-by.

Nordhavn får også sin egen lille metrogren fra Østerport - formentlig et år efter, at metrocityringen åbner i 2018. Senere kan afgreningen forlænges til en lille ringbane, når Nordhavn har fået flere indbyggere og arbejdspladser.