Gennembrud for Googles højtflyvende ballonprojekt

Giganten er rykket »år frem« mod at give fjerntliggende og svært tilgængelige områder internetforbindelser fra en ring af balloner i stratosfæren.

De første Google-balloner blev sendt til vejrs i juni 2013 fra New Zealand. Meningen er, at de skal dække de steder af verden, hvor internetforbindelser ellers er umulige at få. Arkivfoto: John Shenk, Google/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Googles ide om fra en ring af højtsvævende balloner at levere internetadgang i områder af verden, der har svært ved at komme »på«, er rykket flere år tættere på at blive virkelighed.

Holdet bag »Project Loon«, som ballonprojektet kaldes, har nemlig fundet ud af en metode, hvor de kan fastholde ballonerne på bestemte positioner, takket være bedre højdekontrol og navigationssystemer. Samtidig kan software med kunstig intelligens bidrage til styringen af ballonerne. Dermed vil der skulle bruges færre balloner, før der kan skabes en ordentlig forretning ud af projektet.

Hvad der går op, kommer også ned. En Google-ballon faldt i februar 2016 ned i en teplantage i den centrale del af Sri Lanka, hvilket skabte furore i landet over eksperimentet. Her undersøges vraget af teknikere. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STR.

Kan klare sig med en tiendedel

»Årsagen til, at dette er så spændende, er, at vi nu kan køre eksperimentet og forsøge at levere tjenesten i særlige områder af verden med ti, tyve eller tredive balloner, ikke med 200 eller 300 eller 400 balloner,« siger Astro Teller, som leder Googles eksperimenterende division, der går under navnet X.

Den nye udvikling giver meget bedre chancer for, at »Project Loon« kan blive en forretning, der faktisk tjener penge til Google.

Den kunstige intelligens bruges til at kunne forudsige, hvordan vejrsystemerne opfører sig. Dermed kan Google langt bedre kontrollere, hvor ballonerne befinder sig, så de kan koncentrere sig om bestemte områder i stedet for - som i de oprindelige planer - at skulle ligge i en ring rundt om Jorden.

Dobbelt så højt oppe som fly

»Project Loon« var oprindelig planlagt til at være et bælte af mellem 300 og 400 heliumballoner 20 kilometer oppe i luften - dobbelt så højt oppe, som passagerfly flyver. Ballonerne skulle ligge i de stratosfæriske vinde, hvor vindene kan blæse med op til 100 kilometer i timen, og drives af solcellepaneler, som skulle kunne holde dem i drift i omkring 100 dage. Hver ballon bærer på computerudstyr og antenner, som kan sende 4G-lignende signaler fra sin position ned til området under sig, så også utilgængelige og fjerntliggende områder vil kunne koble sig på nettet.

Ballonerne flyver med vinden og vil kunne styres op i et højere luftlag, hvor vinden blæser i modsat retning, og siden dumpe ned igen i den primære luftstrøm, så man på den måde sikrer sig dækning i bestemte områder.

De første prøveballoner blev sendt til vejrs fra Christchurch i New Zealand i juni 2013.

Hver ballon er lige så stor som en tennisbane og kan ifølge Google dække et geografisk område på 1.200 km2.

Se, hvordan »Project Loon« er tænkt: https://x.company/loon/