Genmabs kræftmiddel kan nå salg på 35 milliarder

Biotekselskabet Genmab kan stå foran et stort milliardsalg af præparatet Darzalex, da de seneste studieresultater med midlet til behandling af knoglemarvskræft har været gode.

Foto: Erik Refner.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer Sydbank oven på sidste uges konference i den amerikanske kræftforening, ASH, hvor der blev fremlagt en række studieresultater med Darzalex - blandt andet i kombination med andre kræftmidler.

Banken hæver sit estimat for salget af Darzalex til knoglemarvskræft til 5,25 mia. dollar, eller 35,7 mia. kr. Det er knap 10 mia. kr. højere end det tidligere estimat. Alle pengene havner dog ikke i Genmabs pengekasse, da midlet bliver solgt af partneren Janssen.

Genmab vil modtage tocifrede royalties fra salget startende med 12 pct. og stigende mod 20 pct., hvis salget passerer 3 mia. dollar.

Det danske biotekselskab fik i november godkendt Darzalex til salg på det amerikanske marked, men godkendelsen gælder i første omgang kun kræftpatienter, som allerede har været igennem mindst tre behandlingsforløb.

Senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank vurderer dog, at Darzalex og den øvrige gruppe af konkurrerende præparater - de såkaldte anti-CD38-midler - i fremtiden kan blive førstevalg hos kræftlægerne.

- Vi venter, at CD38-midlerne på sigt har potentiale til at blive udskrevet som førstelinjebehandling til en lidt større andel af patienterne, end vi tidligere har estimeret - herunder at Darzalex som en konsekvens af de positive kliniske data og en først-til-marked fordel vil tage en betydelig del af markedet for anti-CD38-midlerne, siger Søren Løntoft Hansen i en analyse.

Desuden peger han på, at de seneste studieresultater indikerer, at patienterne bliver behandlet i længere tid med Darzalex, hvilket kan give et yderligere salg.

Desuden er markedet - altså andelen af patienterne - også stigende. Ifølge Søren Løntoft Hansen vil der i 2035 være omkring 650.000 patienter mod 250.000 i år.

Det skyldes, at der kommer flere kræftpatienter, og at de lever med sygdommen i længere tid.

Hans topsalgsestimat på 35,7 mia. kr. er nogenlunde på niveau med et lignende estimat fra den europæiske investeringsbank Bryan Garnier, som spår et salg på 37,3 mia. kr., eller 5,0 mia. euro.

/ritzau/FINANS