Genmab-topchefen drømmer om at finde sin medicin på et apotek i udlandet

Biotekselskabet Genmab er for andet år i træk i top-5 på Berlingskes Guldmagerliste. Topchef Jan van de Winkels store udfordring bliver at finde en balance, hvor selskabet fra Kalvebod Brygge fortsætter med at vokse, men samtidig bruger flere penge på at investere i fremtidens medicinhåb.

Genmab-topchef Jan van de Winkel vil bruge flere penge på at udvikle biotekselskabets pipeline. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra en tilværelse på randen af fallit har biotekselskabet Genmab nu fået så meget benzin på motoren, at selskabet fra Kalvebod Brygge nu for andet år i træk gafler en placering i top-5 på Berlingskes Guldmagerliste.

Det danske biotekselskab var i finanskrisens kølvand reelt tæt på kollaps, men har siden fået et forrygende comeback som en af fondsbørsens succeshistorier. Fra 2012 til 2016 steg Genmabs aktiekurs med mere end 3.000 procent.

Den store opblomstring i Genmab skyldes, at selskabet har fået et globalt gennembrud med kræftmidlet Darzalex, som i dag bruges til behandling af knoglemarvskræft. Midlet testes desuden i en lang række andre kræftformer i mere end 80 kliniske studier.

Efter en større børsoptur for Genmab er stemningen omkring biotekselskabet nu blevet noget mere afdæmpet.

2017 blev langt fra en fest for investorerne, da biotekaktien faldt med godt 12 procent. Efter de første knap ti måneder af 2018 lover Genmabs retning på børsen heller ikke i år alt for godt for aktionærerne.

»Efter flere år, hvor vores aktiekurs er gået stejlt op, har du over de seneste to år set, at kursen er gået mere sidelæns, men vores maskine kører på fuldt tryk. Vi kan måske allerede i det nye år præsentere datamateriale for nogle af vores lægemiddelkandidater, som vi skal leve af i fremtiden. Den gode nyhed for selskabet og aktionærerne er, at det ligger lige om hjørnet,« siger Jan van de Winkel.

Flere udgifter

For den hollandske topchef handler det i høj grad om at finde en form for ligevægt, hvor selskabet formår at skabe vækst og samtidig investerer tiltrækkeligt i fremtidens stjernefrø.

»Det handler om at finde balancen. Vi er ikke ude efter stabilitet, vi vil gerne fortsætte med at vokse, så vi kan blive et endnu bedre og mere profitabelt selskab. For at kunne skabe en bæredygtig og profitabel virksomhed på den lange bane skal vi udbygge vores pipeline, som er der, hvor vores værdikæde ligger,« siger Jan van de Winkel.

Det betyder med andre ord, at Genmabs driftsomkostninger vil stryge væsentligt i vejret de kommende år.

Den hollandske topchef fortalte tidligere på året, at han alene i 2018 vil hyre 100 nye medarbejdere. Hvis den plan kommer helt i mål, vil medarbejderantallet i biotekselskabet være steget med 40 procent på blot et år.

Genmab-topchefen er i fuld gang med at udtænke, hvordan det næste stjerneskud i biotekselskabets pipeline kan komme frem i verden. Planen er, at Jan van de Winkel vil opbygge sin egen salgsorganisation, hvor eksempelvis sygeplejersker og læger erstatter den klassiske medicinsælger.

Med Darzalex, Genmabs nuværende salgssucces, har det danske biotekselskab ingen indflydelse på hverken salg eller marketing, da det er lagt i hænderne på den amerikanske partner Janssen Biotech.

For Jan van de Winkel har det længe været en klar vision, at selskabet inden 2025 får sit eget produkt på markedet ud fra den definition, at selskabet ejer mindst 50 procent af rettighederne til produktet.

Det er netop tilfældet med selskabets næste store pipelinehåb med kliniknavnet Tisotumab Vedotin, der er en lægemiddelkandidat, som i første omgang er tiltænkt en rolle i behandling af livmoderhalskræft.

Drømmen om et apotek

Med Tisotumab Vedotin har Genmab indgået en partnerskabsaftale med det amerikanske selskab Seattle Generics, hvor de to parter deler gevinsten. Aftalen betyder, at Genmab for første gang får direkte indflydelse på det kommercielle område og dermed får hæftet sit navn på det kommende kræftmiddel, når det en dag kommer på markedet.

»Jeg har altid drømt om at tage på ferie i et andet land, gå ind på et apotek og så pludselig få øje på medicin med vores navn på. Jeg er sikker på, at det vil ske en dag. Tisotumab Vedotin er den næste mulige kandidat, som vi lige nu tester på 100 patienter med livmoderhalskræft. Vi tester det også i andre kræftformer, men hvis alt går godt, kan det være, at vi allerede kan indsende en registreringsansøgning på det middel i livmoderhalskræft i 2020,« siger Genmab-topchefen.

Genmab-topchefens planer for fremtiden om både at bruge flere penge på selskabets pipeline og samtidig skabe sin egen salgsorganisation har givet panderynker hos visse investorer. Den grundlæggende frygt er, at stigende udgifter vil ramme selskabets aktiekurs.

Da Jan van de Winkel gik i dybden med sine fremtidsplaner ved et investormøde i Holland i slutningen af september, blev selskabets aktionærer ikke ligefrem belønnet.

»Vi har både langsigtede investorer og investorer, som opererer på den meget korte bane, som satser på hurtige gevinster. Jeg tror, at det er vigtigt at forstå, at hvis vi skal skabe mere værdi i fremtiden, skal vi også investere på den lange bane. For et biotekselskab tager det ti år at udvikle et nyt lægemiddel og bringe det på markedet,« siger Jan van de Winkel.

»Den bedste pengemaskine«

Hos Genmab er det salgssuccesen Darzalex, der sikrer, at Jan van de Winkel har råd til at føre sine drømme ud i livet. Topchefen har tidligere omtalt selskabets kræftmiddel »som den bedste pengemaskine, man kan drømme om i medicinalindustrien«.

Efter blot to år på det afgørende amerikanske marked passerede Genmabs Darzalex en magisk grænse i november 2017, som gav medikamentet lov til at gå under betegnelsen »medicinsk blockbuster«. Den titel dækker over, at midlet i enkelt kalenderår har solgt for mere end en milliard dollar.

Genmabs næste skud i bøssen kommer med stor sandsynlighed ikke til at matche sin forgænger.

Hvor markedets forventninger til Darzalex er, at midlet kan nå et topsalg på op mod ti milliarder dollar, lyder et forsigtigt bud fra investeringsbanken J.P. Morgan, at Genmab-håbet Tisotumab Vedotin lander i en noget anden liga.

I et analysenotat fra august vurderede banken, at Tisotumab Vedotin vil toppe med et salg på omkring 600 millioner dollar i livmoderhalskræft og andre gynækologiske kræftformer.

»Jeg kan ikke love dig et nyt Darzalex, for det er et unikt middel, som medicinalindustrien kun vil være i stand til at skabe én gang hvert 20. år. Jeg mener dog helt sikkert, at vi med vores pipeline kan råde over et potentiale, som kan give os et eller to blockbuster-midler,« siger Genmab-topchefen.