Genmab-topchef: Nyt kræftmiddel skal være kernebehandling

Selv om Genmabs nye kræftmiddel Darzalex kommer med en prislap i USA på 134.550 dollar, eller næsten 1 mio. kr., for det første års behandling, så er lægemidlet prissat lavere end andre kræftmidler til behandling af myelomatose, eller knoglemarvskræft.

Genmabs topchef Jan van de Winkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fortæller Genmabs administrerende direktør, Jan van de Winkel, som vurderer, at partneren Janssen med den lavere pris vil forsøge at sikre midlet bred anvendelse i behandlingen.

- Jeg tror, at de ønsker, at midlet bliver rygraden i behandlingen - meget lig hvad man har set med Roches middel Rituximab til behandling af follikulært lymfom. Og hvis det er ønsket, så kan det ikke prissættes dyrere end de nuværende stoffer, for så vil det aldrig blive brugt i kombinationsbehandling, siger Jan van de Winkel til Ritzau Finans.

Listeprisen på Darzalex er fastsat til 5850 dollar (40.950 kr.) per behandling. Med 23 anbefalede behandlinger løber den samlede pris i det første år op i 134.550 dollar (941.850 kr.).

Tallet er dog opgjort før eventuelle rabatter, som sygekasserne forhandler hjem. Desuden falder prisen året efter til omkring 76.000 dollar, da patienten her kan nøjes med 13 behandlinger.

- Det vil sige, at prisen falder med næsten 50 pct. i årene derefter, hvilket er meget vigtigt, da det er et lægemiddel, som patienterne potentielt kan bruge over lang tid som vedligeholdelsesbehandling.

- Vi så for nyligt nogle fantastiske data, der viser, at den estimerede median overlevelsestid for meget syge patienter, der fik Darzalex som enkeltbehandling, var 19 måneder. Det er verdensrekord og aldrig tidligere vist i så syge og tungt behandlede patienter, siger Jan van de Winkel.

Han peger på, at Janssen har planlagt en lang række studier, der skal forsøge at etablere Darzalex som et af de mest benyttede stoffer mod knoglemarvskræft. Blandt andet vil Darzalex blive prøvet som førstebehandling i kombination med kræftmidler, der er gået af patent.

Genmab og Janssen vil desuden allerede i december offentliggøre data fra fase 1/2 kombinationsstudier med Darzalex i kombination med det mest benyttede myelomatose-middel Revlimid samt også med myelomatosemidlet Pomalyst, der, ifølge Jan van de Winkel, hidtil har vist de bedste resultater i myelomatose inden Darzalex.

- Så når data er gode, tror jeg ret hurtigt, at Darzalex vil kunne rykke op til at blive rygraden i behandlingen. Men det vil tage nogle år, siger Jan van de Winkel.

TV: Genmab kræftmiddel godkendes i USA: