Genmab-topchef får de ansattes skarpe spørgsmål frem med »cocktailtrick«

Genmabs topchef, Jan van de Winkel, er tilhænger af et ledelsesprincip, hvor han er i så tæt kontakt med sine ansatte som muligt. Biotek-bossen afslører her et lidt alternativt trick til at få lokket medarbejdere til at stille ham de svære spørgsmål.

Genmab-topchef, Jan van de Winkel, har ansat mange nye medarbejdere i biotekselskabet de seneste par år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Hvordan får man som topchef sine ansatte til at stille sig de svære spørgsmål og dele de bekymringer, som de måtte gå rundt med?

Det spørgsmål har Genmab-topchef Jan van de Winkel fundet en form for løsning på. Den hollandske biotekboss sværger til en ledelsesstil, hvor han kommer så tæt på de ansatte og deres hverdag som overhovedet muligt.

På trods af et større vokseværk i biotekselskabets medarbejderstab holder Jan van de Winkel fast i at prioritere kaffemøder og middage med de ansatte.

Jan van de Winkel har samtidig opfundet et lille trick, som gør, at han får sine medarbejdere lidt længere frem af banen og kommer tættere på at få deres uforbeholdne mening og tanker om livet i Genmab.

Ifølge biotek-chefen foregår de store fællesmøder i selskabets hovedsæde ofte på den måde, at det er den samme lille gruppe af ansatte, der stiller ham spørgsmål, når han er færdig med sit oplæg.

»Folk har ikke lyst til at stille spørgsmål i en større forsamling,« siger Jan van de Winkel.

Derfor har topchefen udviklet et lille format kaldet cocktailmøder, hvor de ansatte bliver mere direkte, når Genmab-topchefen viser sig ved bordene.

»Jeg vil gerne have en atmosfære, hvor man kan spørge om hvad som helst. Og der har jeg så opdaget, at når du giver folk en cocktail eller to og møder dem i mindre grupper på fem eller seks personer, så kommer alle spørgsmålene – også alle de gode spørgsmål. Nogle gange må du bruge et lille trick for at finde ud af, hvad folk i virkeligheden går med af tanker,« siger den hollandske topchef.

Genmab har over det seneste års tid været i fuld gang med en større jobfest, da antallet af ansatte i den succesfulde biotekvirksomhed er steget med næsten 50 procent fra 2017 til 2018.

Også i 2019 kommer Jan van de Winkel til at byde et endnu ukendt antal medarbejdere velkomne i Genmab, der har kontorer i både Holland, Danmark og USA.

»Vi har planer om at udvide medarbejderstaben i alle tre lande. Her i København flyttede vi ind i vores nye hovedsæde for godt et år siden, men vi er allerede begyndt at kigge efter kontorplads andre steder, fordi vi kommer til at vokse ud af vores kontor her på Kalvebod Brygge hen mod slutningen af året,« siger Jan van de Winkel.

I sommeren 2017 forlod Genmab sit tidligere hovedsæde i Bredgade i det indre København til fordel for adressen på Kalvebod Brygge, fordi biotekselskabet var vokset ud af sit gamle hovedkontor.

At Genmab nu igen kommer i pladsproblemer efter omkring halvandet år i nye rammer, betyder dog ikke, at biotekselskabet tager hul på en endnu en større flytteproces.

»Vi holder fast i vores hovedkontor, men kommer formentlig til at leje ekstra plads med gåafstand til hovedsædet. Vi har ikke taget stilling til, hvad der skal ske på den lange bane, for det er selvfølgelig altid bedre at have alle ansatte samlet i en bygning,« siger Jan van Winkel.

Det fortsatte vokseværk i Genmab hænger primært sammen med, at der er fuld fart på selskabets forskningscenter i Holland.

Det danske selskab har i dag to produkter på markedet og har derudover fire egenudviklede antistoffer i klinisk udvikling. Samtidig har Genmab en større præklinisk portefølje med omkring 20 projekter, som udvikles internt eller af samarbejdspartnere.

Det danske biotekselskab levede for år tilbage en yderst tvivlsom tilværelse, da fejldispositioner for trecifrede millionbeløb havde bragt selskabets økonomiske fundament i knæ.

Siden er selskabet kommet på markedet med et lægemiddel, der kan blive et af de mest sælgende til cancerbehandling nogensinde.