Genmab-stifter må nøjes med 84 millioner kr.

Det lykkedes ikke Genmab-stifter Claus Møller at rejse de planlagte 200 millioner kr. til biotekopkøb. Ved en netop afsluttet kapitaludvidelse måtte Claus Møllers selskab, IPC International, nøjes med 84 millioner kr.

Lægemiddelselskabet IPC International, der har tidligere udviklingsdirektør i og medstifter af Genmab Claus Møller som medejer og adm. direktør, har overtalt private investorer og fonde til at tegne aktier for 84 millioner kr. i selskabet.

Det er noget mindre end de 200 millioner kr., som Claus Møller havde håbet at få i hus, men dog et pænt stykke over den nedre grænse på 50 millioner kr., som IPC International havde sat for tegning.

De 84 millioner kr. skal alene bruges til opkøb af virksomheder, produkter og projekter, så der kan komme yderligere skub i IPC Internationals udvikling.

Satser på nichemedicin
Claus Møller glæder sig over, at det trods fortsat kapitaltørke, er lykkedes selskabet af skaffe nye aktionærer.

"På trods af timingen er det lykkedes at komme bedre i mål, end mange havde forudset muligt. Det skyldes uden tvivil, de mange private investorers tillid til vores foretningsmodel, vores team og de lovende, potentielle opkøbskandidater, vi er i dialog med," siger Claus Møller i en kommentar.

Claus Møller har flere gange ændret strategi for IPC International.

Han er nu landet på, at selskabet skal være et såkaldt "speciality pharma"-selskab, der finder, videreudvikler og distribuerer højt specialiserede lægemidler, typisk nicheprodukter, som de store medicinalkoncerner ikke er interesseret i.

Vortemedicin i håndkøb
I øjeblikket markedsfører IPC International ni produkter inden for cancerbehandling, kvindesygdomme, smertelindring og misbrugsafvænning.

Deruodver at selskabet tre nye produkter under udvikling. I år venter selskabet, der har 20 ansatte og hovedkontor i Hellerup, at omsætte for cirka 40 millioner kr., mens målet er en omsætning på mindst 100 millioner kr. i 2010, samt markant vækst derefter blandt andet som følge af opkøb.

Senest har IPC International købt en fejlslagen vortemedicin fra det kulsejlede danske biotekselskab Natimmune.

Børsen har tidligere beregnet, at Claus Møller har betalt omkring 50 millioner kr. for lægemidlet. Målet er at udvikle medicinen til et håndkøbsprodukt til behandling af vorter.

Tre opkøb og en børsnotering
Udover at øge salget af de produkter, som IPC International allerede har i porteføljen, står der nu yderligere opkøb på programmet.

"Med et styrket kapitalgrundlag kan vi nu sætter yderligere tempo i dialogen med potentielle opkøbskandidater. De tre mest aktuelle repærsentere en omsætning på cirka 200 millioner kr. og dermed meget vigtige bidrag til IPC's fremtidige udvikling," siger Claus Møller.

Ifølge Jyllands-Posten er næste skridt på vejen for IPC International en børsnotering, når børsmarkedet igen er til det.