Genmab-partner søger om udvidet anvendelse af Darzalex i USA

Genmabs amerikanske partner Janssen Biotech har ansøgt den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, om lov til at markedsføre en udvidet brug af kræftmidlet Darzalex over for knoglemarvskræft, også kaldet myelomatose.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansøgningen udløser en milepælsbetaling på 15 mio. dollar, eller 98,7 mio. kr., som Genmab dog allerede har taget højde for i sine forventninger til 2016.

Darzalex er i forvejen godkendt i USA og Europa til patienter, der har modtaget mindst tre tidligere behandlingsforløb, men fase 3-studierne Pollux og Castor har tidligere i år vist positive resultater, når Darzalex benyttes som andenbehandling i kombination med kræftmidlerne Revlimid eller Velcade og hormonpræparatet Dexamethason.

»Vi er meget glade for, at ansøgningen om at udvide indikationsområdet for Darzalex til behandling af patienter med myelomatose, som har fået mindst én tidligere behandling, er blevet indsendt så hurtigt, efter at FDA i november 2015 gav deres første godkendelse af Darzalex,« siger administrerende direktør i Genmab Jan van de Winkel ifølge en meddelelse.

Janssen har sammen med ansøgningen tillige ansøgt om en fremskyndet behandling af ansøgningen, kaldet "Priority Review". Hvis FDA tildeler Priority Review-status, bør behandlingen af registreringsansøgningen kunne afsluttes inden for seks måneder, det vil sige senest i midten af februar.

STØRRE PATIENTGRUPPE
En godkendelse vil betyde, at det Johnson & Johnson-ejede Janssen vil kunne markedsføre Darzalex over for en væsentligt større patientgruppe, end det er tilfældet i dag.

»Teknisk vil patientpopulationen vokse fra i omegnen af 8000 patienter til over 45.000 patienter, så det er et væsentligt skridt fremad,« sagde Jan van de Winkel i marts til Ritzau Finans, da der blev offentliggjort positive resultater fra det ene af de to fase 3.-studier, der ligger til grund for ansøgningen.

Jan van de Winkel spåede dengang, at markedsføringstilladelsen kunne komme i hus i begyndelsen af det nye år.

Knoglemarvskræft er den tredjehyppigste form for blodkræft i USA efter leukæmi og lymfomer. Det forventes, at omkring 30.330 nye patienter vil blive diagnosticeret, og at cirka 12.650 vil dø af sygdommen i USA i 2016. På verdensplan blev det anslået, at 124.225 mennesker ville blive diagnosticeret, og at 87.084 ville dø af sygdommen i 2015, oplyser Genmab.