Genmab-partner klar med forsvarskanon i patentslagsmål

Det succesfulde danske biotekselskab Genmab er blevet hvirvlet ind i en kompliceret retssag i USA, hvor et tysk selskab anklager Genmab for patentbrud. Det danske selskabs amerikanske partner er klar til at trække den store forsvarskanon frem.

Genmab og topchef Jan van de Winkel er blevet trukket ind i en patenstrid i USA af den tyske konkurrent Morphosys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Biotekselskabet Genmab har kurs mod et opslidende patentslagsmål mod tyske Morphosys, der mener, at det danske selskab har forbrudt sig mod amerikansk patentlovgivning.

Morphosys har stævnet Genmab og partneren Jannsen ved en domstol i USA, fordi det tyske selskab beskylder Genmab for at have fremstillet sit guldæg, kræftmidlet Darzalex, ved hjælp af et patent, som tilhører tyskerne.

Genmab har det seneste år fejret store triumfer med Darzalex, som i midten af november 2015 blev godkendt af de amerikanske myndigheder og overdynget med lovprisninger fra både analytikere og kræftlæger. Herhjemme har den danske overlæge og professor Torben Plesner fra Vejle Sygehus arbejdet med Darazalex siden 2007. Han har tidligere lovprist det danske kræftpræparat og kaldt Genmabs middel mod knoglekræft for »gigantisk«.

I en kort kommentar til det tyske sagsanlæg slår Genmabs amerikanske samarbejdspartner, Janssen Biotech, fast, at det vil kæmpe med næb og klør for at forsvare guldægget.

»Vi er uenige i de beskyldninger, som Morphosys rejser i sit patentsøgsmål relateret til CD38 antistoffer. Vi agter at forsvare denne sag med fuld styrke,« skriver Jannsen i en udtalelse.

Genmab havde i 2015 et blændende børsår og var med afstand årets bedste aktieinvestering i C20 Cap-indekset. Aktien steg sidste år mere end 150 pct. Biotekselskabets guldæg Darzalex, var den primære årsag til, at Genmab slog samtlige C20-konkurrenter med flere længder.

Da krisen kradsede allerhårdest i Genmab under finanskrisen, var selskabet flere gange ved at aflive sit fremtidshåb. Biotekselskabet var ved at droppe sit vidundermiddel hele tre gange undervejs i udviklingen, da både Genmabs pengekasse og den lægevidenskabelige tro på midlet skrantede voldsomt.

I dag står Genmab står foran et globalt gennembrud med Darzalex, der kan vise sig at blive en såkaldt »game changer« inden for kræft­behandling.

Hos Sydbank har senioranalytiker Søren Løntoft Hansen ikke fantasi til at forestille sig, at tyske Morphosys får held til at stikke en kæp i hjulet på Genmabs kræftsucces.

»Det vil undre mig helt enormt, hvis et stort amerikansk selskab som Janssen ikke har gennemgået patenterne for Darzalex med en tættekamp, da samarbejdet med Genmab blev indgået i 2012. På den baggrund vurderer jeg, at Jannsen er klar til at bære den her sag meget langt i retsvæsenet for at bevise sin uskyld,« siger Søren Løntoft Hansen.

Analytikeren peger dog samtidig på, at et sandsynligt scenarie også kan være, at parterne indgår forlig, da det er rasende dyrt at lade en hær af advokater gå løs på hinanden i det amerikanske retssystem.

Genmab skrev mandag aften i en fondsbørsmeddelelse , at selskabet i samråd Jannsen vil træffe beslutning om et passende modsvar på det tyske sagsanlæg. Genmab oplyser tirsdag, at selskabet ikke har yderligere bemærkninger til striden, da virksomheden ikke ønsker at kommentere verserende sager.

Genmabs aktie er tirsdag eftermiddag nede med 2,3 pct. efter et indledende fald på lidt over 3 pct. fra morgenstunden.