Genmab: Novo-samarbejdet er en kæmpe blåstempling

Genmab ser det som en kæmpe blåstempling, at biotekselskabet har indgået en kommerciel licensaftale med medicinalgiganten Novo Nordisk om Genmabs Duobody-teknologi. Det er Genmabs største kommercielle aftale på licensen.

Genmabs topchef Jan van de Winkel Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og biotekselskabet ser potentiale for yderligere samarbejde med Novo Nordisk i fremtiden - et samarbejde, der sætter nordisk bioteknologi endnu tydeligere på landkortet.

- Novo Nordisk har, efter de har evalueret en række platforme, valgt Genmab-platformen at arbejde med. Det er en helt utrolig blåstempling fra en af verdens førende biotekselskaber, så det er en meget vigtig aftale for os og forhåbentligt også for Novo Nordisk, siger Jan van de Winkel, administrerende direktør for Genmab, til Ritzau Finans.

Det er ifølge ham to ledende nordiske selskaber inden for biotek, der har valgt at arbejde sammen. Rent kommercielt er det Genmabs femte licensaftale for Duobody og den mest lukrative af dem.

- Sammenlagt er det en helt særlig dag for Genmab. Vi forventer at samarbejde på alle teknologiplatforme for at skabe to kommercielle produkter, der i fremtiden forhåbentlig kan komme sygdomsramte til gode, siger Jan van de Winkel.

Genmab leverer teknologien til at kombinere to typer molekyler fra Novo Nordisk til et nyt molekyle. Og det er helt nyt.

Aftalen omfatter en forudbetaling på 2 mio. dollar. Desuden er selskabet berettiget til potentielle milepælsbetalinger på 250 mio. dollar for hver eksklusive licens eller cirka 200 mio. dollar for hver ikke-eksklusive licens. Derudover kommer encifrede royalties fra salg af eventuelle kommercielle produkter.

-Der er bestemt mulighed for, at vi ser den første udbetaling næste år. Det afhænger selvfølgelig af, hvor hurtigt arbejdet skrider frem. Men der er potentiale for en hel serie af udbetalinger. De har to programmer, de kan arbejde på, afslører Jan van de Winkel.

Den administrerende direktør er også optimistisk, når det gælder de to nordiske selskabers fremtidige samarbejde. De har arbejdet på den nuværende aftale i over seks måneder. Og Jan van de Winkel beskriver energien mellem de to selskaber som positiv.

- Vi har haft en lang række møder - ikke kun med forretningsfolk fra Novo Nordisk, men også med deres forskere. Og der er vældig god kemi mellem vores eksperter og deres forskere, gengiver Jan van de Winkel.

- Det er helt klart muligt, at der kommer nye samarbejder i fremtiden. Nu tester de den nye teknologi in house. Er de tilfredse, er der helt klart potentiale for flere aftaler, vurderer han videre.

Aftalen med Novo Nordisk får ingen indflydelse på Genmabs finansielle forventninger til 2015. Genmab venter fortsat en omsætning på 650-725 mio. kr., driftsomkostninger på 600-650 mio. kr. samt et driftsoverskud på 200-275 mio. kr.

- Vi ændrer ikke vores forventninger for 2015, fordi denne aftale allerede er regnet ind i regnskabet, vi netop har fremlagt, forklarer Jan van de Winkel.

Genmab har samtidig en række andre aftaler under opsejling, som selskabet forventer bliver afsluttet inden for indeværende år.

- Vi forventer flere aftaler på Duobody og Hexabody i år. Det er altid svært at forudsige præcis hvornår, men vi er i gang med en række forhandlinger med forskellige parter, fortæller Jan van de Winkel.

Finans-TV: Genmab tjener mere på mindre salg