Genmab får kniven efter studieflop med guldmiddel

Biotekselskabet Genmab får store stryg på børsen mandag morgen efter et fejlslagent studie med selskabets topmiddel Darzalex. Efter få minutters handel falder det danske bitotekselskabs aktie med næsten 25 procent.

Genmab og topchef Jan van de Winkel får store stryg på børsen mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Opdateret: I en tidligere version af denne historie fremgik det, at Nordea anbefalede at sælge Genmab-aktien. Dette er ikke korrekt. Nordea har ændret sin anbefaling af Genmab til »hold« fra »køb«.

Genmabs investorer lægger mandag morgen kind til en aktielussing af de helt store. Efter ganske få minutters handel falder biotekselskabets aktie med næsten 25 procent. Det er det største fald for Genmab-aktien på en enkelt dag i otte år.

Den store øretæve kommer i kølvandet af et studieflop med Genmabs guldmiddel Darzalex, som er blevet testet i kombination med et andet middel til behandling af lungekræft. Studiet er blevet stoppet, fordi en uafhængig dataovervågningskomité (DMC) har anbefalet, at det bliver afbrudt, da kombinationen mellem Genmabs Darzalex og midlet Tecentriq har vist sig ikke at bære frugt.

De nedslående resultater betyder, at Genmabs investorer ikke længere skal regne med, at Darzalex kommer til at gøre en forskel i behandling af såkaldt solide tumorer.

Sådan lyder den umiddelbare konklusion fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

»Data fra studiet med Darzalex i kombination med Tecentriq i ikke-småcellet lungekræft var efter vores vurdering årets største kurstrigger for Genmab-aktien, da positive data ville have løftet potentialet for Darzalex yderligere - behandling med Darzalex uden for knoglemarvskræft,« skriver Søren Løntoft Hansen i en kommentar.

Det store kursfald mandag morgen betyder, at Genmab efter bare knap ti minutters handel har fået barberet hele 18 milliarder kroner af sin markedsværdi.

Nordea anbefaler nu, at investorerne holder lidt igen med Genmab-aktien, da banken netop har sænket sin anbefaling af biotek-aktien til »hold« fra »køb«.

Genmabs storsælgende cancermiddel Darzalex anvendes lige nu til behandling af patienter med knoglemarvskræft, men testes i en lang række andre kræftformer. Genmabs topmiddel blev i første omgang godkendt til behandling af patienter med knoglemarvskræft i november 2015 i USA.

For Genmab og ikke mindst selskabets aktionærer har alt handlet om kræftmidlet Darzalex de seneste tre-fire år. Det succesfulde middel mod knoglekræft er blevet skamrost af både kræftlæger og aktieanalytikere, hvilket har fået selskabets aktiekurs til at flyve til vejrs.

Med det fejlslagne kombinationsstudie mod lungekræft, må investorerne sande, at Darzalex' status som usårligt har lidt et større knæk.