Genmab-chef freder »kommandocentral« i København

Biotekselskabet Genmab har den seneste uge skabt yderligere begejstring for sit kræftmiddel Daratumumab på en stor cancerkonference i USA. Trods massivt fokus på det amerikanske marked og samtlige forskningsaktiviteter placeret uden for Danmark freder selskabets hollandske topchef hovedkontoret i København.

Selvom biotekselskabet Genmabs forsknings- og udviklingsteam befinder sig i Holland, afviser firmaets topchef, Jan van de Winkel, at flytte hovedkontoret væk fra Danmark. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Biotekselskabet Genmab har allerede fejret mange succeser og kursstigninger med kræftmidlet Daratumumab som trækhest. Det danske selskab var ved at droppe midlet til behandling af knoglekræft hele tre gange undervejs i udviklingsfasen, men kunne i sidste uge sole sig i international anerkendelse over kræftmidlets evner ved en stor cancerkonference i USA.

Genmab har hovedkontor i Bredgade i København, men nøglen til selskabets succes skal findes i den hollandske by Utrecht, som befinder sig en lille times kørsel fra Amsterdam. Det er her, Genmabs forsknings- og udviklingsteam holder til klods op af et af Hollands fornemmeste forskningsuniversiteter. Og det er også her, at Genmab har udviklet sit store kræfthåb, Daratumumab, der bliver solgt under det kommercielle navn Darzalex.

Genmabs opdagelser bliver kort fortalt gjort i Holland og skal primært sælges i USA. For når det danske biotekselskab skal ud at præsentere og promovere sine forskningsfremskridt, sker det næsten altid på store cancerkonferencer i USA.

På den måde kan man lidt forsimplet sige, at det danske selskabs underliggende værdikæde primært er bundet op på forskning i Holland og efterfølgende adgang til det amerikanske medicinalmarked, som er verdens største.

Hovedkvarter bliver i Danmark

Spørgsmålet er, om det fortsat giver mening for Genmab at have hovedsæde i København, hvis selskabets nye kræfthåb som ventet udvikler sig til en blockbuster i USA.

Hos Genmab afviser topchef Jan van de Winkel, at global succes kan få biotekselskabet til at rykke teltpælene op og flytte »kommandocentralen« ud af Danmark.

»Vores set up fungerer helt perfekt. Vi har en rigtig god kontakt til de finansielle spillere og de andre biotek- og medicinalselskaber her i Danmark. Vi har mange stærke medicinalselskaber som eksempelvis Novo Nordisk, Leo Pharma og Lundbeck og en god infrastruktur med højt kvalificeret arbejdskraft. Og vi har en række fantastiske medarbejdere her i landet. Derfor er vi faktisk også i gang med at udvide vores stab i København,« siger Jan van de Winkel, som selv bor i Utrecht – tæt på selskabets forskningscenter.

Genmab nøjes i første omgang med at ansætte en håndfuld medarbejdere over den kommende tid og holder dermed fast i et samlet medarbejderantal på knap 200.

En mindre gruppe af dem sidder i selskabets afdeling i USA, der primært beskæftiger sig med forretningsudvikling og finansiel styring. Det danske biotekselskabs kontor ligger i New Jersey omkring en times kørsel fra Wall Street.

Stigning i amerikanske investorer

Siden Jan van de Winkel overtog styringen af det dengang skrantende biotekselskab i 2010, er det for alvor lykkedes for Genmab at vinde de amerikanske investorers hjerter.

For fem et halvt år siden udgjorde andelen af amerikanere med Genmab-aktier på hænderne nogle få procent. I dag sidder amerikanske selskaber og personer på omkring 40 pct. af det danske biotekselskab.

Og det er derfor heller ikke tilfældigt, at Jan van de Winkel en gang om måneden sætter sig i et fly med kurs mod i USA. På den måde spiller både USA, Danmark og Holland en klar rolle i Genmabs fremtid, lyder det fra direktøren.

»Jeg mener, at vi skal beholde den nuværende struktur og sandsynligvis udvide vores tilstedeværelser i alle tre lande. Min konklusion er, at den her model giver rigtig god mening for os,« siger Jan van de Winkel.

Første skridt mod en positiv udvikling

Genmab skabte i sidste uge endnu engang god reklame for sit kræftmiddel på en stor cancerkonference i USA, hvor selskabet har fremlagt nye forsøgsdata. Midlet blev i november godkendt af de amerikanske myndigheder til såkaldt enkeltstofbehandling, men viser nu også meget lovende resultater i kombination med andre lægemidler.

Den danske kræftlæge Torben Plesner var til stede ved den store cancerkonference i Orlando og forudså allerede for en lille måned siden, at Genmabs middel ville vise endnu større styrke i kombination med andre præparater.

»Jeg forventer, at der kommer en endnu bedre effekt af kombinationsbehandlinger med Daratumumab og andre stoffer. Det her er kun det første skridt på vejen mod en meget positiv udvikling,« sagde Torben Plesner i november til Berlingske Business.

Genmab-aktien er årets absolutte højdespringer i C20-indekset med en stigning på godt 150 pct. siden nytår.