Genmab-boss' aktiepost krydser 1,5 mia. kr. efter rekordregnskab

Genmab har de seneste år været en gylden investering for selskabets aktionærer, men ingen enkeltpersoner har formentlig tjent så mange penge på aktiekursens himmelflugt som administrerende direktør Jan van de Winkel.

Foto: Erik Refner

Ifølge det årsregnskab for 2016, som biotekselskabet offentliggjorde sent onsdag, har hollænderen aktier, optioner og warrants til en samlet værdi af knap 1,5 mia. kr., hvis man laver regnestykket ud fra Genmab-aktiens nuværende kurs.

Det er ekstraordinært højt sammenlignet med andre direktører i de danske C20-selskaber.

Lidt over halvdelen af beløbet stammer fra hans 602.500 aktier, der siden sidste årsregnskab er steget mere end 400 mio. kr. i værdi.

Han vil dog ikke kunne stikke alle pengene i lommen, hvis han skulle få lyst til at sælge hele molevitten, da han skal betale for at indløse optioner og warrants og samtidig også ville skulle aflevere en del i skat.

Snitkursen for Jan van de Winkels næsten 400.000 warrants er 261 kr. - mindre end en femtedel af end den nuværende kurs på 1449 kr. Genmab oplyser ikke prisen for at indløse hans knap 40.000 optioner.

Samtidig er der udløbsdatoer på warrants og optioner, som først bliver låst op, nogle år efter at de er blevet udstedt, hvorefter de kan udnyttes og derefter sælges.

Jan van de Winkel har flere gange solgt ud af sin beholdning af aktier, efter at han har udnyttet warrants. Blandt andet solgte han 120.000 sidste år.

Ved siden af aktierne fik han en årlig hyre på cirka 19 mio. kr. i 2016 inklusive bonusser for sit job hos Genmab, som han var med til at starte i 1999 og blev topchef for i 2010.

Genmab-aktien er de seneste fem år steget med 3300 pct., da blandt andet store forventninger til selskabets kræftmiddel Darzalex har drevet kursen i vejret. Genmabs markedsværdi lyder nu på 87 mia. kr.