Genindstil radioen på søndag: To nye kanaler er klar, mens 400.000 radioer går i sort

To nye landsdækkende radiokanaler fra Ekstra Bladet og BBC går i luften 1. oktober, hvor op mod 400.000 gamle, digitale DAB-radioer til gengæld går i sort.

Arkivbillede af Max Fage-Pedersen vært på P2 i studie 5404, hvor han laver Klassisk Update. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

To nye, landsdækkende radiokanaler - Ekstra Bladet og BBC - går i æteren, når det digitale DAB-radionet 1. oktober lægges om i Danmark. Og det har medført et øget salg af nye radioer.

På søndag klokken 12.00 bliver det hidtidige DAB-net lukket og et nyt DAB+-net tændt. Det vil give plads til flere digitale radiokanaler i bedre lydkvalitet men betyder samtidig, at op mod 400.000 DAB-radioer - som tommelfingerregel købt før 2012 - ikke vil virke til andet end de gammeldags FM-radiosignaler, fordi disse radioer ikke forstår de nye DAB+-signaler.

Almindelige FM-radioer vil ikke blive berørt af omlægningen.

Åbner for kommercielle radiostationer

Omlægningen åbner for, at kommercielle radiostationer kan komme med på det digitale radionet, og det har Ekstra Bladet og BBC World Service benyttet sig af. Ekstra Bladet Radio er en internetbaseret radiokanal med musik af danske kunstnere kombineret med nyheder fra Ekstra Bladets netsted.

BBC sender internationale nyheder samt programmer om kunst, videnskab, erhverv og historie.

Desuden kan man høre alle DRs radiokanaler - også de rent internetbaserede som P5, P6 Beat, P7 Mix og 8 Jazz -, Radio24syv, Nova, The Voice, Radio 100, Pop FM, Radio Soft og My Rock. Dertil kommer 27 regionale radiokanaler, som varierer fra landsdel til landsdel. Alle disse flytter fra DAB til DAB+, hvor DR P4s regionale kanaler allerede har været prøvekanin.

Flere nye kanaler er på vej

Ifølge Martin Løbel, som er administrerende direktør for det svenskejede Teracom, som ejer radio- og TV-nettet i Danmark, er flere landsdækkende kanaler på vej.

»Vi har realitetsforhandlinger med flere end ti aktører lige nu, og i løbet af den kommende periode forventer vi, at der løbende vil komme nye, landsdækkende radiokanaler til,« forklarer han.

En DAB+-radio koster fra 300-400 kroner og opefter og kan - ligesom de gamle DAB-radioer - samtidig tage FM-radiosignaler over antennen. FM-signalerne kan de gamle DAB-radioer stadig bruges til.

Dobbelt så stort salg

Omlægningen, som der har kørt informationskampagner om, har fået mange til at investere i en ny radio.

»Vi sælger dobbelt så mange DAB-radioer i forhold til samme periode sidste år, så der er massiv interesse. Faktisk sælger vi flest af nogle ret populære retrodesignmodeller til lige over 1.000 kroner, selv om man også kan få DAB+-radioer helt ned til 400 kroner,« forklarer kommunikationschef Frederik Danvig fra elektronikkæden Elgiganten.

Han tror, at mange vælger den lidt dyrere model, fordi designet er pænere, men måske især fordi de dyrere modeller har Bluetooth-modtager indbygget.

»Så kan man koble sin telefon til og bruge radioen til at streame musik. Den funktion er mange ude efter, når de alligevel skal have en ny gadget stående på køkkenbordet,« siger Frederik Danvig.

Elgiganten sælger dog også forstærkere, som kan kobles på et eksisterende lydanlæg derhjemme, så det også kan bruge DAB+. En sådan dims, der minder om en miniradio, koster omkring 600 kroner.

FM-radioen fortsætter - lidt endnu

De fleste radiokanaler kan også høres over Internet via en internetbrowser som Edge, Firefox, Chrome og Safari.

DAB er en forkortelse for »Digital Audio Broadcasting« (digital radio).

FM-signalerne bliver der ikke pillet ved foreløbig. Først når mindst 50 procent af al radiolytning i Danmark er digital, vil politikerne beslutte, hvornår der skal slukkes for det analoge FM-signal, ligesom der 31. oktober 2009 blev slukket for det analoge TV-net, og alt TV blev digitalt.