Genbrugsordning for elskrot i kaos

Elektronikproducenterne trækker sig ud i protest mod, at miljøministeren har ændret organisationen.

Branchen Forbrugerelektronik trækker sig fra det fælles registreringssystem for elektronikskrot. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I protest mod den danske miljøminister trækker den danske forbrugerelektronikbranche sig nu fra det registreringssystem for elektronikskrot og -affald, som branchen selv var med til at stifte.

Branchen Forbrugerelektronik (BFE), som samler alle de store producenter i Danmark, nægter nemlig at udpege et bestyrelsesmedlem og trækker sig nu med øjeblikkelig virkning ud af genbrugsorganisationen WEEE. Det sker i protest mod, at miljøminister Troels Lund Poulsen (V) ændrer hele den branchebetalte organisation til en bred affaldsorganisation.

»Ulovligt og urimeligt«

»Vi ønsker ikke at medvirke til denne ulovlige og urimelige proces. Af den grund meddeler vi hermed, at vi ikke agter at indstille noget bestyrelsesmedlem. Samtidig har Allan Bugge, der blev udpeget som bestyrelsesmedlem i WEEE-System efter vores indstilling, meddelt, at han fratræder med øjeblikkelig virkning,« skriver BFE i et brev til ministeren.

Branchen mener, at ministeren ulovligt har ændret bestyrelsens sammensætning, selv om vedtægterne foreskriver, at der skal to tredjedeles flertal til.

WEEE, der er en forkortelse for »Waste Electrical and Electronic Equipment«, skal sikre, at elektriske og elektroniske produkter - populært benævnt elskrot - bliver samlet sammen og forsvarligt genbrugt. Det skal tilskynde producenterne til at fremstille miljøvenlige produkter og bruge affaldet på fornuftig vis.

Men WEEE-System blev 1. januar 2009 ændret og skiftede navn til Dansk Producentansvars System (DPA-System), da organisationen fik nye opgaver med at etablere og drive et producentansvarsregister og administrative systemer for udtjente batterier. Senere skal DPA-System også overtage ansvaret for udtjente biler.

Indsamling er ikke truet

»WEEE-System er registreringssystem, som skal sikre, at alle er registreret og løfter opgaven. Det betaler vi som branche årligt fem-seks millioner kroner til. Nu trækker vi os som den branche, der sidder på størstedelen af affaldet. Naturligvis mister vi så vor indflydelse, men vi vil fortsat følge loven og sikre, at alle medlemmer registreres og betaler. Men vi mener, at registreringssystemet burde lægges over i Miljøstyrelsen. Dér ligger det i andre lande, hvor det ikke er en privat opgave,« siger Allan Bugge.

Han understreger, at selve indsamlingsordningen for elskrot ikke er i fare. Op mod 1.200 virksomheder er tilsluttet den kollektive ordning, Elretur, som sikrer, at borgerne kan komme af med deres elskrot via blandt andet de kommunale affaldspladser, og at producenterne betaler, hvad det koster at genbruge materialer og udstyr.