Gebyrerne redder Jyske Banks omsætning

Landets tredjestørste bank har i 2017 haft fuldkommen stilstand i dens omsætning, og det er en markant fremgang i gebyrindtægterne, der sikrer den bedrift.

Landets tredjestørste bank, Jyske Bank, har tirsdag morgen præsenteret årsregnskabet for 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er gået overvældende godt i 2017 for Jyske Bank på især ét parameter. Gebyrerindtægterne sikrer således status quo i forhold til året før. Det viser årsregnskabet, som landets tredjestørste bank tirsdag morgen har præsenteret.

For mens bankens samlede indtægter lander på 8,6 mia. kroner og dermed nøjagtigt samme niveau som i 2016, så er nettegebyr- og provisionsindtægterne steget med 28 procent til to mia. kroner. Renteindtægterne er faldet med en procent til 5,7 mia. kroner, mens kursreguleringer og øvrige indtægter falder med henholdsvis 26 og 19 procent. Topchef Anders Dam fremhæver dog en fremgang inden for alle områder.

»Jyske Bank opnåede et resultat før skat på 4.002 mio. kr. svarende til en egenkapitalforrentning på 12,4 procent. Resultatet er opnået på baggrund af fremgang i forretningsomfang inden for alle segmenter,« siger han i regnskabsmeddelelsen.

Stigende omkostninger

Omkostningerne i banken stiger med fem procent til 5,4 mia. kroner, men takket være en tilbageførsel på nedskrivningsfronten - i lighed med den tendens man har set hos de øvrige store banker - på 453 mio. kroner, stiger bundlinjen før skat altså med to procent til de førnævnte fire mia. kroner. Efter skat stiger resultatet med en procent til 3,1 mia. kroner, hvilket giver en egenkapitalforrentning på 9,7 procent.

Jyske Bank har haft markant succes at tilbyde attraktive bankboliglån - de såkaldte prioritetslån - og topchef Anders Dam har siden overtagelsen af BRFkredit for knap fire år siden haft en målsætning om at tilføre 80 mia. kroner til banken i disse lån. Et mål, der sidenhen blev opjusteret til 100 mia. kroner. I forbindelse med dagens regnskab meddeler banken, at man forventer at nå dette mål ved udgangen af februar. Og det er ikke kun på privatkundefronten, at målsætningerne nås.

»Væksten i udlån til erhvervsejendomme er 19,3 mia. kroner, og målsætningen om en vækst på 20 mia. kroner i løbet af fem år forventes realiseret i 1. halvår 2018 – ca. et år før forventet,« skriver banken i regnskabet.

Ved udgangen af 2017 var banken nået op på 96 mia. kroner mod 93 mia. kroner tre måneder tidligere.

Forventer vækst i år

Bestyrelsen i banken indstiller til et ordinært udbytte på 5,85 kroner pr. aktie ved generalforsamlingen i marts 2018. Dette var dog allerede meldt ud.

For 2018 forventer banken, at højkonjunkturen fortsætter, og at udlånet til især erhvervskunderne stiger. Samtidig sætter man nye mål for de kommende tre års udvikling i bankens boligudlån

»Under forudsætning af fortsat stabil økonomisk vækst i Danmark er det koncernens ambition, at porteføljen af boliglån vokser med 20-25 mia. kroner og udlån til erhvervsejendomme med 15-20 mia. kroner i løbet af de kommende tre år. Målet er en samlet udlånsbalance på 350 mia. kroner i Jyske Realkredit,« skriver banken.

Jyske Bank fastholder sin målsætning om at levere en forrentning af den gennemsnitlige egenkapital på 8- 12 procent efter skat,  hvilket svarer til  et resultat efter skat på 2,6-3,8 mia. kroner i år.