Gazprom på dansk: Bligaard strøg til tops hos omstridt russisk gigant

Kurt Bligaard Pedersen er blandt de højest placerede ikkerussere i det omdiskuterede energiselskab Gazprom. Der er ikke den store forskel på Gazprom og andre globale selskaber, mener danskeren med en fortid i det gamle DONG Energy og Københavns Kommune.

Sergay A. Emeliyanov, vicedirektør Gazprom, og Kurt Bligaard Pedersen, daværende koncernchef i DONG (nu Ørsted), indgik en aftale om russiske gasleverancer til Danmark fra 2011. I dag sidder han for bordenden i den britiske afdeling af energikæmpen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Springborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For snart ti år siden landede Kurt Bligaard Pedersen en milliardkontrakt i Moskva med energimastodonten Gazprom. Med et pennestrøg sikrede den daværende DONG Energy-direktør således en 20-årig aftale om milliarder af kubikmeter gas fra Rusland til Danmark.

Det skulle vise sig ikke at blive det sidste, Kurt Bligaard Pedersen så til det russiske selskab.

I dag sidder han nemlig på den anden side af bordet som topchef i firmaets britiske datterselskab.

Måske bunder det i Kurt Bligaard Pedersens jyske ophav, at han trækker lidt på det, når han skal fortælle, hvor højt han så egentlig er i hierarkiet i Gazprom. Men han lader dog forstå, at han er »blandt de højest placerede ikkerussere« i selskabet, der tæller i omegnen af 460.000 ansatte.

Med en fortid som afdelingschef i Finansministeriet og administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune under daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) kunne der set udefra være langt til et statsejet russisk energiselskab.

Men efter at han havde været hos DONG Energy i en årrække, gav det ifølge Kurt Bligaard Pedersen god mening at skifte.

»Jeg har været i den industri siden 2000 og i DONG Energy i mange år. Gazprom har været i det marked, så på den måde lå det ikke langt fra det, jeg allerede lavede i DONG,« siger han.

Kurt Bligaard, administrerende direktør, Gazprom Energy Ltd.

»Det er ikke sådan, at jeg taler russisk, men jeg har sat mig godt ind i russisk kultur og historie. «


Kritisk lys på Gazprom

Gazprom og især den europæiske afhængighed af russisk gas er af eksperter og politikere løbende blevet sat i et særdeles kritisk lys. Især frygten for, at russerne ville bruge deres store energireserver som et pressionsmiddel for at fremme landets politiske mål, har klæbet til selskabet. Det er dog ikke en diskussion, der har præget Kurt Bligaard Pedersen.

»Jeg har gjort mig de overvejelser om, at den del, jeg er ansvarlig for, har et godt omdømme. Vi har gode folk her og en god position i markedet, og vi sad ikke med en markedsandel på én ud af fire i Storbritannien, hvis folk ikke var tilfredse,« siger han.

Direktøren mener samtidig ikke, at der er de store forskelle på Gazprom og andre globale selskaber.

»Det er selvfølgelig et stort russisk selskab, men det er også et globalt selskab. Det er altid fascinerende at være sådan et sted og få muligheden for at arbejde i en global virksomhed,« siger han og bemærker, at det ikke har været nødvendigt at lære russisk.

»Det er ikke sådan, at jeg taler russisk, men jeg har sat mig godt ind i russisk kultur og historie,« siger han.

I Storbritannien står Gazprom Energy Ltd. og Kurt Bligaard Pedersen for at sælge gas og el, som firmaet køber i markedet. Kunderne er både i Holland, Frankrig og Storbritannien.

Derfor har Kurt Bligaard også flyttet familien til London, hvor begge hans voksne sønner også bor og har uddannet sig.

»London er en fantastisk by at bo i med kultur, teater og musik, og når man samtidig går meget op i historie, er byen jo helt unik,« siger han.