Gazprom åbner for gassen til Europa

Gassen vil begynde at strømme fra Rusland til Europa via Ukraine tirsdag morgen, siger talsmanden for det russiske gasselskab Gazprom.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Forinden havde Ukraines premierminister, Julia Timosjenko, sagt til journalister, at Gazprom allerede have åbnet for hanerne.

"Klokken 4.00 Moskva-tid (02.00 dansk tid) lod Gazprom gassen flyde til Europa. Vi var i kontrolcentret," sagde Timosjenko, der befandt sig i Gazproms hovedkvarter i Moskva.

Selskabets talsmand sagde kort efter, at det var ordren til at forberede en genoptagelse af gasleverancerne, der blev givet klokken 02.00 dansk tid. Hanerne bliver åbnet klokken 08.00 dansk tid, sagde han.

12 dage uden gas

Den ukrainske regeringschef ankom mandag til Moskva for at fjerne de sidste udeståender i den ny gasaftale med Rusland, der afslutter 12 dages stop for Ruslands gasleverancer til Europa og Ukraine.

Ruslands og Ukraines statslige gasselskaber Gazprom og Naftogaz underskrev mandag en ny 10-årig gasaftale, der skal sikre, at russisk gas igen flyder til Ukraine og Europa. Ruslands premierminister, Vladimir Putin, sagde ved underskrivelsesceremonien, at Gazprom har fået ordre til at lukke op for hanerne til Europa.

Aftalen er en kontrakt om priser på gas og transit af gas. Der blev opnået politisk enighed om aftalen under forhandlinger mellem Timosjenko og Putin i weekenden.

EU hårdt ramt af gasstrid

Men iagttagere har sået tvivl om, hvorvidt aftalen virkelig var et gennembrud. Det er den anden aftale, der bliver offentliggjort under striden, hvor EU har lagt hårdt pres på både Ukraine og Rusland. Gaskrigen har forstyrret gasforsyningerne til Europa siden den 1. januar.

EU-Kommissionen hilste mandag meddelelsen om den ny aftale forsigtigt velkommen, men noterede samtidig bittert, at "i øjeblikket flyder gassen ikke, og der er ingen grund til, at den ikke flyder".

"Vi har nu brug for en indikation af det præcise tidspunkt, hvor gasleverancerne vil blive genoptaget. Vores tilsyn vil verificere, når gassen rent faktisk begynder at strømme," udtalte EU-Kommissionen i en erklæring.

EU er blevet hårdt ramt af gasstriden, siden Rusland lukkede for gasleverancerne og beskyldte ukrainerne for at stjæle af de gasleverancer til Europa, der løber i transit gennem Ukraine.

Omkring en fjerdedel af EUs gas kommer fra Rusland, og 80 procent af gassen kommer via gasledninger i Ukraine.

Tre dage, før alt er normalt

Eksperter siger, at selv når gashanerne bliver åbnet, vil det tage op til tre dage, inden gassen når ud til forbrugerne i Europa, og inden trykket i gasledningerne atter er normalt.

Der er samtidig sået tvivl om, hvorvidt Julia Timosjenko har opbakning fra Ukraines præsident, Viktor Jusjtjenko, til den aftale, hun indgik med Putin.

"Risikoen for, at krisen eskalerer, kan ikke udelukkes, før aftalen er godkendt af Jusjtjenko," skrev den russiske erhvervsavis Kommersant mandag.

Stadig utilfredshed med prisen

Sent mandag udtrykte Jusjtjenkos rådgiver i energispørgsmål, Bohdan Sokolovsky, utilfredshed med den del af aftalen, der handler om, hvor meget Rusland skal betale for at få lov at transportere gassen gennem Ukraine.

Næstformanden for landets største oppositionsparti, Regionernes Parti, Anna German, sagde at de aftalte priser er "et nederlag for hele den ukrainske regerings energipolitik".

Aftalen indebærer, at Ukraine fortsat kan få 20 procent rabat på gasprisen i forhold til den pris, som Rusland kræver af EU-landene i 2009. Men i 2010 skal Ukraine betale samme pris som EU-landene. Det kan blive svært for Ukraine, da landets økonomi er tæt på bankerot og kun lige klarer sig ved hjælp af et 16,4 milliarder dollar lån (93 milliarder kroner) fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Ritzau/AFP