Gav vild gave til albansk pensionistpar: Nu undersøges stifter af lavpriskæde for svindel

Stifteren og ejeren af lavprisvarehuset Biltema undersøges i øjeblikket for hvidvaskning af penge. Mistænkelige overførsler på knap 55 mio. svenske kroner er overført fra hans konto i Schweiz til konti i Albanien. Biltema forklarer, at det er en gave.

I Danmark findes der 11 Biltema-forretninger. Nu undersøges den svenske grundlægger og ejer for mistænkelige pengetransaktioner fra Schweiz til Albanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Biltema

Pengestrømme på samlet næsten 55 mio. svenske kroner er blevet sendt fra en konto i Schweiz, der tilhører stifteren af lavprisvarehuset Biltema, Sten-Åke Lindholm, til to nyoprettede konti i Albaniens største bank.

Pengene – der svarer til knap 40 mio. danske kroner – skulle angiveligt være blevet kanaliseret gennem 11 transaktioner over seks måneder. Det afslører det svenske TV-program »Uppdrag Granskning«.

Derfor undersøges Biltemas grundlægger nu, da en anklager mistænker transaktionerne for at have noget med hvidvask at gøre.

Biltemas marketingchef, Johan Gerdevåg, svarer i en e-mail til programmet, at det handler om en privat gave fra Sten-Åke Lindholm, og at den ikke har noget at gøre med Biltema.

På trods af mistanker om hvidvaskning af penge, og på trods af, at to domstole i Albanien har truffet en beslutning om at beslaglægge aktiverne, skriver virksomheden:

»Sten-Åke Lindholm er ikke involveret i hvidvaskning af penge i Albanien.«

Biltema forklarer også i forbindelse med de mistænkelige transaktioner, at pengene er beregnet til sundhedsomkostninger og boliger.

Ud fra albanske retsdokumenter ser det ud til, at ni mio. svenske kroner er gået til at købe lejligheder. En af ​​bankoverførslerne, som er på lidt over 100.000 svenske kroner, ser ud til at være beregnet til sundhedsydelser. Men hvad de resterende 45 millioner er gået til, er ikke at finde i svaret fra Biltema.

Ejerne af de albanske konti, der modtog penge, er to familiemedlemmer til en højtstående person i Biltemas ledelse i Sverige. Ifølge Dagens Næringsliv skulle der være tale om et pensionistpar, der har modtaget pengene.

Hvis pengene kan knyttes til lederens beskæftigelse, kan det betyde, at pengene bliver beskattet i Sverige. Hvis det ikke er tilfældet, kan det være en alvorlig skattekriminalitet, skriver mediet.

I Danmark findes der på nuværende tidspunkt 11 Biltema-forretninger.