Gav det ro om processen, Polaris?

Man siger, at i krig er sandheden det første offer. I den mere og mere beskidte kamp om det fremtidige ejerskab af færge­rederiet Mols-Linien synes det i stigende grad også at være tilfældet.

Erhvervsjournalist, Jesper Kongskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I hvert fald ser sandheden meget forskellig ud alt efter fra hvilken stol i Mols-Linien, den anskues, og der er en udpræget forskellig opfattelse af, hvad der er sket, hvad der er rimeligt, og hvad der kommer til at ske i fremtiden for virksomheden. Ét er sikkert, og det er, at der er arbejde til advokaterne. For Polaris er klar til at kæmpe for selskabet med en drejebog, som kan ende med at tvinge armen om på ryggen af de genstridige mindretalsaktionærer, der ikke vil sælge deres aktier.

Det kan virke mærkeligt, at det i mange år upåagtede og decideret nødlidende rederi, der sejler mellem Sjælland og Jylland, pludselig er blevet så ombejlet. For Mols-Linien har reelt været til salg i mange år, fordi de store, snart forhenværende aktionærer Clipper, Finansiel Stabilitet og Nykredit meget gerne har villet slippe af med deres i alt 76 procent af aktierne. Men nu vil alle pludselig gerne eje Mols-Linien.

Men hvis de små aktionærer er så begejstrede for Mols-Linien og mener, at der er så stor værdiskabelse på vej, hvorfor beholder de så ikke bare deres aktier og forbliver ejere sammen med Polaris, uanset om det skulle blive afnoteret? Det giver da en sjælden mulighed for de private aktionærer for at investere sammen med en kapitalfond.

I fredags forhøjede Polaris pludselig sit bud på Polaris fra 34 til 40 kroner per aktie eller fra godt 480 millioner kroner til små 570 millioner kroner. Det skete efter rygter om, at rigmanden Henrik Lind var på vej med et bud på 40 kroner per aktie. Den officielle forklaring fra Polaris var, at buddet blev hævet »for at skabe ro om processen«. Det er bare ikke helt lykkedes. Siden har Henrik Lind offentligt beklaget sig over, at Mols-Liniens bestyrelse ikke ville lade ham se i bøgerne.

»Det afskar os reelt fra at byde,« sagde Henrik Lind til erhvervsmediet Finans.

Noget tyder dog på, at Henrik Lind simpelthen er kommet for sent, og at Polaris har sikret sig storaktionærernes gunst og med accept fra storaktionærerne og med hånden på 76 procent af aktierne tvunget bestyrelsen til at afvise andre bejlere.

Desuden er det tvivlsomt, om Henrik Lind har været interesseret i at købe hele Mols-Linien. I hvert fald hvis man skal tro Mols-Liniens formand, Frantz Palludan, som til Finans siger:

»Jeg sagde, at han skulle byde på det hele og ikke bare fedtspille«.

Det er svært at se, at det giver ro, at disse ellers hemmeligholdte snakke kommer frem i offentligheden. Tværtimod. Forhåbentlig kan de hårdt prøvede medarbejdere i Mols-Linien, som i mange år sejlede på konkursens rand, holde ud lidt endnu.