Gates og Buffett til milliardærkolleger: Aflever formuen

To af verdens rigeste mænd, Microsoft-stifter Bill Gates og storinvestor Warren Buffett, forsøger at overtale deres milliardærkolleger til at aflevere mindst halvdelen af deres formue til velgørenhed.

De to amerikanske supermilliardærer Warren Buffet og Bill Gates Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY BOLANTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en kreditkort-fluesmækker i den ene hånd og en pisk i den anden, forsøger Microsoft-milliardæren Bill Gates og storinvestor Warren Buffett, at overtale en håndfuld milliardærkolleger til at aflevere mindst halvdelen af deres formue til velgørenhed.

De to har netop sat fart på en kampagne, der skal overtale kollegerne til at finde kreditkort og kontater frem og lægge dem i kasserne, hos en række velgørende organisationer.

Bill Gates og Warren Buffett har begge lovet, at de vil give den absolutte hovedpart af deres formuer til velgørenhed. En del af de mange milliarder udbetales løbende, mens resten kommer til udbetaling, når de engang er gået bort.

Warren Buffett var allerede i 2006 ude og love, at ville give 99 pct. af sin formue til velgørenhed. Planen er, at værdipapirer og virksomhedsbesiddelser til en værdi på i dag 46 mia. dollar, skal gå til velgørenhed når han er væk.

Bill Gates og Warren Buffetts har talt med en række milliardær-kolleger og flere har sagt ja til at følge opfordringen. Lykkes Gates og Buffett med planen, vurderes det, at man kan hente omkring 600 mia. dollar alene fra de rigeste amerikanere. Sidste år gav amerikanere i forvejen omkring 300 mia. dollar til velgørenhed.

I USA er der en lang tradition for, at de rigeste familier giver store, endog meget store, beløb til velgørenhed. Tendensen blev indledt af Carnegie- og Rockefeller-familierne tilbage i 1900-tallet og siden har det været en slags regel, at rige amerikanske familier giver dele af formuen til velgørenhed.