Gasmarkedet genfinder roen efter russisk gaslukning

Trods en meget nervøs mandag på det europæiske gasmarked tror råvareanalytiker, at Rusland vil blive ved med at sende gas til EU gennem Ukraine.

Den russiske lukning af gas til Ukraine har skabt nervøsitet på gasmarkederne. Her er det en gasfacilitet i det vestlige Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: GLEB GARANICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den russiske lukning af gas til Ukraine sendte mandag morgen rystelser gennem gasmarkedet, men lidt efter lidt fandt markedet igen fodfæste. De europæiske gaspriser lukkede mandag aften knap to procent højere end fredagens lukkekurs, men tidligere på dagen var gaspriserne oppe med otte procent.

Det betydelige prishop kom, efter at russerne besluttede at lukke for gassen til Ukraine pga. manglende betaling. Det skabte også nervøsitet over forsyningerne til Europa, fordi en del af gassen bliver transporteret via rørledninger gennem Ukraine.Men råvareanalytiker i Danske Bank, Jens Nærvig Pedersen, mener, at det giver god mening, at priserne faldt i løbet af dagen oven på den første kraftige markedsreaktion.

"Der er en grænse for, hvor langt russerne kan og vil gå. Russisk økonomi er i knæ, og det russiske BNP vil falde både i år og næste år. Hvis de stopper gasleverancerne helt til Europa, vil de virkelig gå glip af store indtægter. Hvis der ikke sker en yderligere eskalering, tror jeg ikke, at vi vil se prisstigninger, der bider sig fast," siger Jens Nærvig Pedersen

Afgørende rørledninger gennem Ukraine

Han understreger dog, at gasmarkedet er nervøst pga. krisen i Ukraine, og at priserne vil svinge i takt med udviklingen i konflikten over de kommende måneder. Ikke desto mindre finder gasmarkedet oftest hurtigt fodfæste igen, og kun en uventet lukning af gassen til resten af Europa vil kunne ændre det billede.

Omkring en fjerdedel af EU’s gasforsyninger kommer fra Rusland, og heraf bliver omkring halvdelen transporteret via rørledninger gennem Ukraine. Markedets bekymring er, at Rusland også vil skrue ned for gassen til EU, fordi russerne mistænker Ukraine for at beholde noget af den gas, der bliver transporteret gennem landet til EU.

"Der er en reel risiko for, at priserne vil stige yderligere, selv om det ikke er hovedscenariet. Men selv om jeg ikke tror på varige prisstigninger, er der ingen tvivl om, at situationen i Ukraine vil være den store historie på gasmarkederne den kommende tid," siger Jens Nærvig Pedersen.Prisudsvingene på det europæiske gasmarked i går var de største siden begyndelsen af marts, hvor konflikten for alvor eskalerede med den russiske annektering af Krim-halvøen. Efterfølgende faldt markedet til ro igen, men nedbruddet i forhandlingerne mellem Rusland og Ukraine om en ny gasaftale har skabt nervøse miner.

Til gengæld har den anspændte situation i Ukraine  ifølge Jens Nærvig Pedersen ikke den stor indflydelse på olieprisen. Den seneste uges stigning i oliepriserne skyldes derimod urolighederne i Irak, der har skabt  bekymring for en yderligere eskalering, som kan få konsekvenser for olieforsyningerne fra Mellemøsten.