Gasledning på plads - men stadig ingen gas

Fire EU-lande og Tyrkiet underskriver en aftale om en gasrørledning til cirka 60 milliarder kroner. Men det er fortsat uklart, hvem der skal levere gassen.

Læs mere
Fold sammen
Ankara: Regeringsledere for fire EU-lande og Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, har sat deres signaturer på en aftale om en gasrørledning til cirka 60 milliarder kroner, som skal forsyne store dele af Europa med gas.

Rørledningen kaldet Nabucco kommer til at gå fra Det Kaspiske Hav gennem Tyrkiet og nordpå gennem Bulgarien, Rumænien, Ungarn og Østrig og ventes at blive godt 3000 kilometer lang.

Flere europæiske lande har tidligere været tilbageholdende med støtte til projektet, der skal stå klar til brug i 2014. Men efter sidste vinters gaskonflikt mellem Rusland og Ukraine, som satte en stopper for gasforsyningen til store dele af Øst- og Centraleuropa, har EU presset hårdt på for at finde alternativer til den russiske gas.

- Nabucco vil yde energisikkerhed til Tyrkiet, til Sydøsteuropa og til Centraleuropa. Nabucco er dermed et ægte europæisk projekt, siger EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

Kritikere af Nabucco-projektet peger dog på, at det fortsat er uklart, hvem der skal levere gassen til de europæiske forbrugere, og at det derfor kan blive svært at finde den nødvendige private finansiering af projektet. Indtil nu er det kun Azerbaijan, som har givet tilsagn til at levere gas, men også Turkmenistan, Irak og sågar Iran har været nævnt som mulige leverandører.

Aftalen er samtidig en tiltrængt positiv nyhed for Tyrkiets bestræbelser på at rykke tættere på EU-medlemskab.

- Denne aftale kan i de kommende måneder og år åbne døren til en ny æra i forholdet mellem EU og Tyrkiet, siger Barroso.

/ritzau/