Gaskrise øges time for time

Slovakiet er klar til at erklære undtagelsestilstand, og EU kræver øjeblikkelig genoptagelse af forsyningerne samt løsning på striden mellem Rusland og Ukraine.

Et kik gennem tomme gasrør i Ukraine. Foto: Sergei Supinsky, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Situationen forværres time for time, efter at de russiske gasforsyninger til Vesten nu flere steder er helt afbrudt.

Slovakiet gør sig ifølge nyhedsbureauerne klar til at indføre undtagelsestilstand, efter at striden mellem Rusland og Ukraine nytårsdag eskalerede, så Rusland begyndte at lukke for naturgashanerne. Leverancerne ligger tirsdag eftermiddag 70 procent under normalen. Slovakiet forsyner dog endnu sine borgere normalt men er klar til at gribe ind.

Al gas leveret gennem Ukraine til Bulgarien, Tyrkiet, Grækenland og Makedonien blev tirsdag standset, oplyser det bulgarske økonomiministerium.

»Vi er i en krisesituation,« lød det fra den bulgarske hovedstad Sofia.

Andre forsyningslinier uden om Ukraine

Størstedelen af forsyningerne til Vesten går gennem Ukraine.

Tyrkiet har i stedet øget forsyningen af russisk gas via en rørledning, som går under Sortehavet og dermed uden om Ukraine. Den daglige leverance på 40 millioner kubikmeter gas er nu forhøjet til 48 millioner kubikmeter.

Den russiske gasleverandør, Gazprom, der er landets største virksomhed, kan kun garantere Italien syv millioner kubikmeter gas, altså under 20 procent af de normale gasforsyninger, oplyser en kilde til nyhedsbureauet Reuters. Den italienske industriminister har tidligere meddelt, at Italien nu afsøger markedet for andre leverandører.

EU-krav om løsning straks

EU krævede tidligere tirsdag, at der hurtigst muligt gøres en ende på problemerne.

»Det tjekkiske formandskab og EU-Kommissionen kræver, at gasforsyningerne øjeblikkeligt retableres til EU, og at de to parter straks genoptager forhandlingerne med det formål at nå en definitiv aftale på deres gensidige, forretningsmæssige disput,« lød det i en fælles erklæring.

Striden mellem de to nabolande skyldes dels en milliardstor, ubetalt regning, dels uenighed om, hvad gaspriserne skal være fremover.