Gammel bilfabrik forvandles til luksusboliger for en halv milliard

Byggekæmpe opfører 145 boliger på nedlagt samlefabrik i et af hovedstadens udviklingsområder. Der er vand lige foran hoveddøren - og metro om nogle år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forvandlingen af Sydhavnen fra slidt havne- og fabriksområde til moderne bolig- og kontorby tager endnu et stort skridt med et projekt fra den trængte entreprenørkoncern MT Højgaard, som for egen regning opfører 145 boliger.

»Vi opfører syv blokke og har netop indledt første etape med 81 lejligheder fordelt på tre blokke helt ud til vandet. Den samlede projektsum bliver vel i niveauet 500-600 millioner, selv om priserne for de sidste boliger ikke er fastlagt endnu,« siger Torben Dahl, projektudviklingsdirektør i MT Højgaard, til Berlingske Business.

De tre første blokke får indflytning i slutningen af næste år, og byggeriet bliver i tre-otte etager for at give bedst mulig udsigt til havnebassinet. Priserne bliver i den høje ende af skalaen - afhængigt af beliggenheden koster kvadratmeterne fra cirka 35.000 kroner til godt 50.000 kroner, og i første etape sælges de mindste lejligheder for knap 3,3 millioner kroner for 88 kvadratmeter.

»Det er et eksklusivt byggeri, og vi har gjort os umage i blandt andet materialevalg og arkitektur, ligesom vi etablerer en havnebrygge og bådpladser for beboerne. Vi har ejet grunden en del år, men vurderer, at timingen er god nu, dels bredere for hovedstaden og specifikt for Sydhavnen, som fra 2023 får egen metrolinje med en station helt tæt på,« siger Torben Dahl fra MT Højgaard.

Boligerne bliver opført på den såkaldte Fordgrund, hvor der blev samlet biler fra 1924 og frem til 1965. Arealet ligger ved Sluseholmen, det sydligste af de fire kvarterer i Sydhavnen, som alle har fået udgravet en stribe kanaler a la Amsterdam. Lige nord for ligger Teglholmen med blandt andet TV2 og en række boligkomplekser og flere på vej - og allerlængst mod nord ligger det stort set fuldt udbyggede Havneholmen med indkøbscentret Fisketorvet samt en del kontorer og boliger.

Læs om forvandlingen af Sydhavnen

Læs om FB Gruppens milliardbyggerier på Teglholmen

Læs om kontorhuset og den svævende park på Havneholmens sidste ledige grund

Læs om de sidste boligbyggeri på Havneholmen

Mellem Havneholmen og Teglholmen ligger Enghave Brygge, hvor en nys vedtaget lokalplan har udløst byggestart for en stribe boligprojekter.

Strategiskifte efter kriseår

MT Højgaards boligprojekt i Sydhavnen hænger sammen den krise, byggekæmpen har gennemlevet de senere år med store underskud og udskiftning af topledelsen. MT Højgaard har justeret strategien med skarpt fokus på styre sine risici bedre og blandt andet undgå tab på store, teknisk komplicerede projekter. Sidste år skruede koncernen op for udviklingsprojekter - altså at bygge for egen regning.

Ifølge Torben Dahl omfatter aktiviteterne også et netop påbegyndt byggeri af 55 rækkehuse til samlet cirka 160 millioner kroner ved Roskilde samt projekter i Lyngby-Taarbæk Kommune og i Sydhavnen.

Læs om MT Højgaard-kontorprojekt i Virum

MT Højgaard-byggeriet i Sluseholmen er døbt Frederikskaj 2 efter adressen og er tegnet af Holscher Nordberg, mens EDC Poul Erik Bech er hyret til at sælge boligerne.