Gamle kæmper bag nyt biotekselskab

Det nye biotekselskab, Aniona, der er et spin-off fra Neurosearch, har en gruppe tunge drenge i den dansk biotek- og farmabranche bag sig.

Jørgen Buus Lassen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard
Det nystiftede biotekselskab Aniona ser ud til at blive en legeplads for tidligere topchefer i den danske biotek- og farmaindustri.

Aniona, der er et spin-off fra Neurosearch, får en af dansk bioteks pionerer, den 56-årige Jørgen Drejer som adm. direktør.

Jørgen Drejer var med i den gruppe af forskere, der i 1989 brød ud af selskabet Ferrosan, efter at Novo Nordisk havde købt selskabet og ville skrue ned for forskningen. Sammen med blandt andre Jørgen Buus Lassen og med penge fra Asger Aamund, hidtidig direktør i Ferrosan, var han med til at stifte Neurosearch.
 
De senere år har Jørgen Drejer fungeret som udviklingsdirektør i Neurosearch, der i øjeblikket er i gang med en omfattende omorganisering. En omorganisering, der betyder, at Neurosearch ikke længere vil satse på forskningsdivisionen NsDiscovery. Derfor bryder Jørgen Drejer endnu en gang ud og er med til at etablere spin-off selskabet Aniona, der blandt andet satser på lægemidler mod hjerteflimmer.

 Med sig på sidelinje har Jørgen Drejer fået tre gamle kæmper inden for biotek- og farmaindustrien være tilknyttet ledelsen af Aniona, fremgår det af en selskabsmeddelelse fra Neurosearch.

Den ene af dem er ingen ringere end den 77-årige Jørgen Buus Lassen, der frem til 2005 var den karismatiske topchef i Neurosearch. Han vil fremover være tilknyttet ledelsen af Aniona.

 De to andre, der får en tilknytning til ledelsen er Claus Brædstrup, der var adm. direktør for Lundbeck indtil hans stormfulde exit fra selskabet i 2008, og Anker Lundemose, der tidligere har forsøgt sig som biotekiværksætter herhjemme og efterfølgende har gjort karriere i det amerikanske selskab OSI Pharmaceuticals.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jørgen Drejer til etableringen af Aniona, da han er bortrejst, men i selskabsmeddelelsen fra Neurosearch siger han:

"Den forskningsgruppe, som blev etableret i Neurosearch, har gennem de sidste mere end 20 år leveret frontlinje lægemiddelkoncepter og lægemiddelkandidater i partnerskaber med førende lægemiddelvirksomheder, senest Lilly og Janssen. Disse partnerskaber har historisk finanseriet en stor del af forskningen i Neurosearch, og fremadrettet ønsker Aniona at bygge videre på denne forretningsmodel og den unikke CNS- og ionkanalekspertise, som stifterne af Aniona repræsenterer."