Gaffeltrucks går mod bedre tider

Efter et fald i totalsalget af gaffeltrucks under finanskrisen fra 9.000 gaffeltrucks til 2.500 enheder i 2009, er tallet nu på vej op igen – netop nu på 4.200 enheder.

Vi har fordoblet vores salg i forhold til forrige finansår, men de 9.000 trucks, som blev solgt i 2007, når vi nok ikke op på igen. Jeg tror, at salget herhjemme vil stabilisere sig omkring 6.000 – måske om et år, siger Lars Bo Larsen, adm. direktør i Toyota Materiel Handling i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først kom salget af personbiler i gang, så kom lastbilerne – og nu er både varebiler og internt transport materiel ved at finde stabiliteten frem.

Lastbiler, varebiler og trucks er uløseligt forbundet, da de begge udgør en del af forsyningskæden mellem produktion og forbruger. - Vi har fordoblet vores salg i forhold til forrige finansår – som vi har fra marts til marts – men de 9.000 trucks, som blev solgt totalt set i Danmark i 2007, når vi nok ikke op på igen. Det var et unaturligt højt salg. Dengang arbejdede jeg med det tyske marked – og hver morgen stod vi og slog hovedet mod væggen og forstod ikke, at salget bare steg og steg. Jeg tror, at salget herhjemme vil stabilisere sig omkring 6.000 – måske om et år. Men vi var jo også langt nede med 2.500 trucks i 2009. Lige nu er vi på et totalsalg herhjemme, der svarer til 4.200 om året – halvdelen af vores trucks er finansieret efter operationel leasing, siger Lars Bo Larsen, adm. direktør i Toyota Materiel Handling i Danmark.

Læs også på evb.dk:

Dansk truck-firma giver konkurrenterne baghjul Toyota er Danmarks største mærke indenfor gaffeltrucks med en markedsandel på over 40 procent. Der er cirka 50.000 trucks på markedet i dag – heraf har man servicekontrakter på 22.000 trucks – dog ikke alle af mærket Toyota. 128 serviceteknikere er i dag tilknyttet selskabet. Men under krisen måtte Toyota skære ned på medarbejdere – fra 335 til 245 mand. Nu er man på vej til at hyre nye medarbejdere – der alle skal arbejde ude i marken på blandt andet servicesiden. - Vi har strammet meget op på vores servicekoncept – og har indgået samarbejde med transportfirmaet Dan’x, der sørger for at distribuere reservedele til vores serviceteknikere inden klokken syv om morgenen – eksempelvis for dele der er bestilt inden klokken 16 om eftermidagen. Dan’x folkene har reservenøglen til servicebilerne og fylder de bestilte varer ind i bilerne i løbet af natten/morgenen. Servicebilen har generelt reservedele, der afspejler kundernes behov i området, siger Lars Bo Larsen. På brugt-truck siden har forholdene også ændret sig. Toyota Material Handling Danmark har deres brugtcenter i Vestbjerg ved Aalborg, hvor der oftest er 190 brugte trucks på lager. Her sælger man via egne sælgere, direkte til slutbruge og gennem søsterselskaber i andre lande – især til lande i Østeuropa. - På den måde bliver truck’ene i familien – så en Toyoyta sælges gennem en Toyota forhandler i stedet for hos et konkurrerende mærke. Derfor bytter vi også af og til med konkurrerende mærker – det er en fordel for begge parter, siger Lars Bo Larsen. Lige nu sker der voldsomt meget på den teknologiske front. Moderselskabet i Japan har allerede introduceret hybrid-trucks, som kommer til salg herhjemme indenfor nær fremtid – og der satses meget på litium-ion teknik på batterisiden, som har den fordel, at batterierne modsat blybatterier ikke skades ved såkaldt sjatladning. Den japanske gaffeltruck producent, der herhjemme har hovedkontor i Slangerup ved Frederikssund, efterlever de samme principper som resten af koncernen – uanset om vi taler trucks eller personbiler – nemlig hovedpillerne ”Teamwork og respekt for hinanden”, ”udfordringer” samt de to japanske udtryk ”Genchi Genbutsu”, der betyder gå til kilden – samt ”Kaizen”, der betyder konstante forbedringer. - De fire hovedpiller indgår faktisk som en vigtig del af hverdagen for alle i organisationen – og faktisk er det en af grundpillerne i det Toyota opfundne lean princip. Principperne var også hurtigt implementeret i B.T., da Toyota købte det svenske warehouse-selskab – men faktisk virker principperne også i det italienske datterselskab Cesab og på Toyotas fabrik i Frankrig, siger Lars Bo Larsen.