Gadelygterne er blevet intelligente uden for Albertslund

I Hersted Industripark er Albertslund Kommune gået sammen med Danmarks Tekniske Universitet og 36 internationale virksomheder om at udvikle fremtidens gadelys. Det har forvandlet industriparken til lige dele udstillingsvindue og laboratorium og har skabt global interesse.

Lightning Metropolis.
Læs mere
Fold sammen

Tænk hvis gadelygterne vidste, hvad de lyste på. Tænk hvis de kunne tale sammen, eller hvis de kunne fortælle, hvad de så i de lyse morgentimer, i den travle myldretid og i de sene nattetimer.

Tankeeksperimentet med de intelligente gadelygter med indbyggede sensorer nærmer sig virkeligheden, for i en halvslidt industripark lidt uden for Albertslund har gadelygterne fået liv.

Ved nærmere eftersyn stikker enkelte af lamperne langs industriparken sig ud. Nogle er ekstra høje, sorte, buede eller med en solcelle monteret hele vejen ned langs pælen. Andre ligner almindelige gadelamper, men de registrerer trafikken, kommunikerer over internettet, eller bruger bare mindre strøm. De er intelligente.

Og det er dét, der gør, at folk verden over valfarter til Hersted Industripark for at se det, der er blevet døbt Danish Outdoor Living Lab, forkortet DOLL.

 

De intelligente gadelygter er en del af en større tendens om at gentænke byrum og forsyningskæder med nye teknologiske løsninger og gøre dem til såkaldte »smart cities«. Det er i øjeblikket et buzzword i alverdens bysamfund, og i Hersted Industripark bliver det helt konkret.

»Det er oplagt at begynde med at gøre gadelygterne intelligente,« siger Teddy Sibern Larsen.

Han er projektleder på DOLL og mener, at vi i Danmark i øjeblikket er med i front, når det drejer sig om at udvikle fremtidens højteknologiske byer, ikke mindst på lyssiden.

Det intelligente lys rykkede ind i industriparken for lidt over et år siden. Albertslund Kommune havde allerede tilbage i 2006 besluttet sig for at udskifte kommunens gadebelysning med en mere energieffektiv LED-belysning. Men da den rigtige løsning ikke rigtig fandtes, besluttede kommunen i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet og en række samarbejdsvirksomheder at anlægge en slags laboratorium for udendørslys langs industriparkens veje.

Der er nemlig meget at spare, hvis man udskifter de traditionelle glødepærer. Alene LED-teknologien kan opnå en energibesparelse på 50 procent. Kan man tilmed styre lyset og blænde op og ned for det efter behov, kan man opnå en yderligere besparelse på 25 procent, forklarer Teddy Sibern Larsen.

»Gadebelysning er en fantastisk business-case. Det findes i alle byer i hele verden, og overalt arbejder man i øjeblikket på at gøre belysning billigere og grønnere. Derfor er vi også blevet blæst bagover af interesserede parter,« siger han fra det besøgscenter, der er blevet indrettet på sjette sal i en kontorbygning midt i industriparken.

Fra altanen kan man se ud over godt 12 kilometer veje og stier. Vejene er inddelt i strækninger på 200 meter, som samarbejdsvirksomhederne fra belysningsbranchen kan leje sig ind på. Her kan de afprøve og fremvise deres seneste forslag til fremtidens gadelys.

Nogle af gadelygterne i DOLL blænder automatisk op eller ned, alt efter om der er trafik på gaden. Andre kan vejlede om, hvor der er ledige parkeringspladser, og andre igen vil kunne rapportere om skraldespande, der trænger til at blive tømt.

Løsninger, der alle er blevet tilgængelige inden for de seneste fem år i kraft af, at internetopkobling er blevet lettere tilgængelig, og LED-lysteknologien er blevet forbedret, forklarer Teddy Sibern Larsen.

I alt har 36 virksomheder fra hele belysningsbranchen fundet det attraktivt at bruge industriparken som udstillingsvindue og testcenter – fra designere, der udformer lamperne over teknologivirksomheder, der forfiner lyskilder og censorer til tele- og kommunikationsbranchen, der udstyrer lamperne med internetforbindelser og forbinder dem i intelligente netværk.

I løbet af det seneste år har over halvdelen af de danske kommuner været forbi DOLL i forbindelse med, at de planlægger at udskifte dele af gadebelysningen. Men også i udlandet er interessen for DOLL stor. En af de europæiske partnervirksomheder, Zumtobel, planlægger alene at sende 60 delegationer til DOLL i løbet af det kommende år.