G4S' løfte om Vestbredden trækker ud

Mens sikkerheds- og servicegiganten G4S har underskrevet en milliardkontrakt med ISS, går det anderledes langsomt at opsige en række kontrakter for kontroversielle opgaver på den besatte Vestbred

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at leve op til sine etiske retningslinjer lovede G4s tilbage i marts at trække sig ud af en række stærkt kritiserede opgaver med check-points, fængsler og politistationer på Vestbredden. Men dansk-britiske G4s, der med opkøbet af ISS i dag blev en af verdens største arbejdsgivere, har stadig ikke indfriet sit løfte. Det skriver det uafhængige researchcenter Danwatch, der overvåger virksomheders opførsel. G4S føler sig tvunget til at opretholde de gældende kontrakter og vil først i årene 2012-2015 afslutte arbejdet med blandt andet et fængsel, check-points og en politistation, bekræfter juridisk direktør i G4S Søren Lundsberg. På trods af at virksomheden på sigt vil opsige visse kontrakter med virksomheder på Vestbredden, vil de dermed fortsat levere bevæbnede vagter til de bosættelser, som er kendt ulovlige af folkeretten. Virksomheden vil også fortsat levere sikkerhedsudstyr til fængsler, der rummer palæstinensiske fanger fra Vestbredden.

Fortsat stærk kritik

Tilbage i marts var generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, en af mange, der kritiserede, at G4s afviste helt at trække sig ud af bosættelserne. »Vi har svært ved at se, at et engagement i de ulovlige bosættelser er foreneligt med de etiske retningslinjer, som G4S har,« siger han. EU-parlamentariker og SF’eren Margrete Auken har tidligere meldt ud, at hun ikke kan leve med, at G4s leverer sikkerhed til blandt andet Europa-Parlamentet. Hun har derfor taget initiativ til en underskriftindsamling blandt parlamentarikerne. "I Europa Parlamentet kan vi naturligvis ikke have en kontrakt med et firma, der støtter ulovlige bosættelser og fængsler, hvor menneskerrettighederne bliver brudt. Det må få konsekvenser, og jeg vil blive ved med at presse på for, at G4S enten trækker sig helt ud af alle problematiske kontrakter i Israel og på Vestbredden eller Europa Parlamentet annullerer sin kontrakt med firmaet." udtaler hun. Men Margrete Aukens partiformand, udenrigsminister Villy Søvndal, er knap så klar i mælet. Han siger til DanWatch, at han opfordrer til, at virksomheder ikke gennemfører aktiviteter, der "risikerer at medvirke til at opretholde de ulovlige bosættelser." Men dernæst påpeger han, at virksomhederne ikke er bundet af regeringens mellemøstpolitik.


INFOshop: Rengøringsbranchen effektiviserer sig til god økonomi