G4S-aktien styrtdykker på britisk mistanke om fodlænkefusk

Den dansk-britiske servicekoncern G4S' aktie styrtdykker torsdag, efter at det er kommet frem, at det britiske jusititsministerium er gået i gang med en undersøgelse af, om G4S har taget overpriser for en af sine services.

Foto: CHRIS HELGREN.
Læs mere
Fold sammen

Aktien i G4S falder markant torsdag eftermiddag på nyheden om, at den britiske justitsministerium vil granske selskabets kontrakter nærmere efter anklager om alvorligt fusk.

Justitsminister Chris Grayling har bedt det britiske bagmandspoliti, Serious Fraud Office, om at starte en efterforskning. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Ifølge avisen har statsrevisoren fundet, at G4S har tager overpriser for sine tjenester i forbindelse med en kontrakt om elektroniske fodlænker. En undersøgelse af kontrakten viser, at G4S og konkurrenten Serco begge har taget tocifrede millionbeløb i pund i overpris.

- Det er fuldkomment uforsvarligt og uacceptabelt, siger Chris Grayling ifølge Telegraph.

Ifølge artiklen har selskaberne blandt andet faktureret regeringen for fodlænker til afdøde, fanger, der er vendt tilbage til fængslet, har forladt landet eller aldrig har været en del af fodlænkeprogrammet.

- Statsrevisoren er er ved at gennemregne sine udregninger, men de nuværende estimater viser, at beløbene er markante, i den lave ende af tocifrede millionbeløb i pund for begge selskaber, siden kontrakterne blev indgået i 2005, siger Chris Grayling ifølge avisen.

Ifølge ministeren har Serco indvilget i en undersøgelse, mens G4S indtil videre har afvist at samarbejde med efterforskningen. G4S selv fortæller i en meddelelse ifølge Bloomberg, at man har samarbejdet med revisoren.

I en meddelelse tilføjer Serco selv, at selskabet er enig i, at der skal foregå en "detaljeret undersøgelse" af kontrakterne, og det vil betale ethvert skyldigt beløb tilbage. Serco trækker sig endvidere fra næste regeringsudbud på området.

G4S fortæller ifølge Bloomberg, at man, skulle der findes bevis for ulovlig ageren, vil tilbagebetale den britiske regering, hvad der er blevet snydt for. Selskabet beretter samtidig, at man ikke har modtaget et officielt krav om tilbagebetaling, men at man vil samarbejde med myndighederne i den kommende undersøgelse.

G4S-aktien falder i Danmark 4,6 pct. til 18,68 kr. oven på nyheden og var på et tidspunkt ude i et fald på 7 pct.

/ritzau/FINANS