Fyringsrunden kan koste firmaet livet

En fyringsrunde kan blive fatal. De, der står tilbage, kan blive så utrygge, at de skifter job, og virksomheden må lukke. Se, hvordan du får de ansatte til at komme videre, når kollegerne er væk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stopper det her? Kommer der flere fyringsrunder? Hvad bliver vi målt på?

Den slags usikkerhed breder sig blandt medarbejdere i stadig flere virksomheder, som på grund af den økonomiske krise bliver nødt til at skære i antallet af medarbejdere.

Men selv om en downsizing altid rammer en organisation for en periode, kan du selv gøre meget for at begrænse efterveerne.

Det fortæller rådgivningschef i Lederne Vibeke Skytte.

- En opsigelse er en ledelsesopgave, der sjældent vil kunne gennemføres uden problemer. Men problemerne kan minimeres, siger hun.

Medarbejderne siverBliver der ikke taget ordentlig hånd om de tilbageblevne medarbejdere, vil det ramme virksomheden selv. Medarbejderne bliver frustrerede og demotiverede og der kommer en dårlig stemning i virksomheden.

- De bliver ikke så gode virksomhedsambassadører, som de har været, og det kommer til at ramme virksomhedens image. I værste fald begynder de måske at søge andre steder hen, siger Vibeke Skytte.

Virksomheder dørManager Jørgen Friis, Deloitte IT Solutions, rådgiver små og mellemstore virksomheder. Han er enig i, at det er altafgørende, at have skarpt fokus på de tilbageblevne.

- Nogle virksomheder overlever ikke, fordi de ender i en ond spiral. Der skabes utryghed, det skinner igennem for eksempel i medarbejdernes kundekontakt, de taber kunder og kernemedarbejdere, siger han.

Læs her Vibeke Skytte og Jørgen Friss' råd til hvordan en fyringsrunde kan gennemføres

Åben kommunikation

Få det overstået

Respekt for opsagte

Skab ny begejstring