Fyringsrunde tager 300 ekstra med i faldet

MAN Diesel flytter produktionen fra Frederikshavn til Tyskland. Der er allerede varslet fyringer af 550 medarbejdere, men derudover må hundredevis af ansatte hos underlevendører forberede sig på at vinke farvel til jobbet.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Det kommer til at sprede sig som ringe i vandet, når MAN Diesel stopper produktionen af dieselmotorer i Frederikshavn. Lukningen vil nemlig komme til at sende bølger videre gennem det nordjyske erhvervsliv.

»Ud over de 550 medarbejdere, der er blevet fyret, rammer det jo også underleverandørerne, så vi forventer at det kommer til at koste cirka 300 job mere. Det er kolossalt mange mennesker, der skal have sikret en fremtid,« siger Frederikshavns borgmester Erik Sørensen.

Poul Knudsgaard, der er produktionsdirektør for MAN Diesel, vil ikke sætte tal på hvor mange, der kan forventes at blive taget med i faldet.

»Det kommer helt sikkert til at ramme vores underleverandører i et eller andet omfang, men lige nu fokuserer jeg på vores egne ansatte. Folk er i chok, for det påvirker de her mennesker hårdt,« siger han.

En udfordring for lokalsamfundet
Det vil kunne mærkes overalt i lokalområdet, når 550 af byens cirka 23.500 indbyggere pludselig kommer til at stå uden job.

»Købekraften risikerer at blive ramt, når så mange pludselig bliver ledige. Og det er klart, at det også kan mærkes på kommunens økonomi i et eller andet omfang i form af manglende skatteindtægter og måske større sociale udgifter,« vurderer Erik Sørensen.

Borgmesteren har holdt møde med Erhvervs- og Økonomiminister Lene Espersen (K) og Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) for at finde en løsning på de mange ledige. Indtil videre er der ikke kommet noget konkret på bordet, men Erik Sørensen er optimistisk trods finanskrisen.

»Svaret er nye arbejdspladser, men det er jo ikke nogen heldig timing. Vi håber på hjælp fra alle sider, og jeg sætter min lid til, at de vil være med til at sætte gang i tingene. Men i sidste ende er det et problem, vi skal løse selv. Det skal vi i gang med, og det har vi gjort før, og det skal vi nok klare igen.«