Fyret medarbejder anklager Novo for diskrimination og bestikkelse

En tidligere medarbejder hos Novo Nordisk i USA retter i et sagsanlæg opsigtsvækkende beskyldninger mod diabeteskæmpen. En ansat på et salgskontor i New Jersey skulle ifølge søgsmålet have fremsendt nøgenbilleder af sig selv for at lokke en læge til at købe flere Novo-produkter.

Novo Nordisk ønsker ikke at kommentere påstandene i stævningen fra USA, da man af princip ikke udtaler sig om verserende sager. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere Novo Nordisk-ansat har stævnet den danske medicinalkoncern ved en amerikansk domstol i en opsigtsvækkende sag, hvor salgsfolk i Novo bliver anklaget for at smøre læger med forskellige former for særbehandling. I stævningen beskriver sagsøgeren en benhård konkurrencekultur hos den danske medicinalkoncern, hvor udviklingen i virksomhedens salgstal står højt hævet over hensynet til medarbejdernes velbefindende.

I USA kan der være store summer på spil, hvis det lykkes for en såkaldt whistleblower at afsløre svindel i store virksomheder. Og muligheden for at indkassere en klækkelig dusør kan spille en afgørende rolle i sager, hvor tidligere medarbejdere går i kødet på deres forhenværende arbejdsgivere i USA, siger dansk ekspert.

Hvordan Novo Nordisk forholder sig til anklagerne er fortsat et åbent spørgsmål, men faktum er, at den danske medicinalvirksomhed er tvunget til at svare på anklagerne inden for en måned.

Gensidige påstande

I sagens centrum står den tidligere med­arbejder Alicia Clark-Unusan, der blev ansat hos Novo Nordisk i 2010 og fyret i begyndelsen af november sidste år. Ifølge det civile søgsmål blev hun over flere måneder udsat for chikane og diskrimination af en række navngivne kolleger hos Novo, der mente, at Alicia Clark-Unusans graviditet og senere ufrivillige abort svækkede salgstallene i hendes af­deling.

Ifølge sagsanlægget arbejdede sælgerne på Novo-kontoret sammen i hold, hvor deres løn til en vis grad var bundet til kollegernes præstationer. Da Alicia Clark-Unusan i forbindelse med sin graviditet i efteråret 2015 blev nødt til at tage en række sygedage, vendte medarbejdere på kontoret sig ifølge søgsmålet imod hende.

Alicia Clark-Unusan blev fyret fredag 6. november sidste år. Ifølge sagsanlægget begrundede Novo Nordisk fyringen med, at hun skulle have opfundet et salgsopkald til en bestemt læge. Den anklage afviser den nu tidligere Novo-medarbejder som bag­vaskelse.

Berlingske Business er i besiddelse af den 66 sider lange stævning, der opridser en lang række anklager mod Novo Nordisks forretningsmoral. Sagen har grundlæggende to hovedspor.

Den ene del handler om, at Alicia Clark-Unusan og hendes advokater mener, at hendes afskedigelse hos Novo Nordisk var ulovlig, da påstanden er, at hun blev fyret på grund af sin graviditet. Og derfor kræver den tidligere Novo-medarbejder erstatning og kompensation.

Søgsmålet mod Novo Nordisk er dog langtfra kun historien om en medarbejder, der mener, at hun er blevet fyret uden gyldig grund.

Stævningen indeholder også en lang række beskyldninger mod tidligere kolleger hos den danske diabeteskæmpe, der anklages for at »smøre læger« med særlige tjenester og ydelser med henblik på at øge salget af Novo-produkter.

I stævningen står specielt én medarbejder i Novo Nordisk for skud. Ifølge Alicia Clark-Unusans version af sagen skulle den pågældende Novo-ansatte efter kontortid have udfyldt en række attester og godkendelser i forbindelse med Novo-midlet Victoza for en læge i hans private klinik, så han dermed slap for selv at bruge kræfter på den tidskrævende øvelse.

Ekstra opmærksomhed til læger

Novo-medarbejderen skulle i den forbindelse have haft fuld adgang til personfølsomme oplysninger om lægens patienter. Derudover skulle den Novo-ansatte for samme læge, der i stævningen kaldes Doktor S., have foretaget indkøb i et lokalt supermarked i et forsøg på at styrke forholdet til lægen.

Det fremgår desuden ifølge stævningen, at den pågældende medarbejder skulle have sendt nøgenbilleder af sig selv til en anden læge i forsøg på at maksimere salget.

Ifølge stævningen var en salgsleder på Novo-kontoret i New Jersey vidende om en række af disse særdeles utraditionelle metoder til at vinde lægernes gunst. Den pågældende »supervisor« skulle angiveligt have opfordret sin salgsstyrke til at gå efter de lavthængende frugter og understregede, at læger var tilbøjelige til at blive bedre kunder, hvis de blev tildelt lidt »ekstra opmærksomhed«.

Udsigt til gevinst for whistleblowere

Ifølge sagsanlægget skulle Alicia Clark-Unusan i en e-mail dateret 30. oktober have gjort opmærksom på de påstående ulovligheder over for den tidligere omtalte salgs­leder og en anden ledende medarbejder i Novo Nordisk. En uge senere blev hun fyret fra sit job.

Ved at »blæse i fløjten« og rette fokus mod påståede ulovligheder gør Alicia Clark-Unusan sig til en såkaldt whistleblower. I USA kan der være massive økonomiske gevinster på spil ved at sagsøge store virksomheder som whistleblower. Det forklarer ph.d. Erik Mygind du Plessis, der forsker i whistleblower-ordninger ved Roskilde Universitet.

»I USA har man inden for en række områder praksis for at belønne eller kompensere whistleblowere økonomisk. Man opererer simpelthen med økonomiske incitamenter til whistleblowere, som vi ikke opererer med på samme måde i Danmark. Det betyder selvfølgelig, at der er risiko for, at vi får flere whistleblowere frem i USA, som ikke er helt rene i deres hjerter,« siger Erik Mygind du Plessis.

Alicia Clark-Unusans advokat, Peter Valenzano fra advokatfirmaet Mashel Law i New Jersey, skriver i en e-mail til Berlingske Business, at han ser frem til at få sagen prøvet i retten.

»Vi mener, at påstandene, som er fremsat i stævningen, taler for sig selv,« skriver Peter Valenzano.

Der står i stævningen intet om, hvor stor en kompensation den amerikanske advokat er på udkig efter på vegne af sin klient. Det fremgår dog af anklagerne mod Novo Nordisk, at advokaten mener, at Novo Nordisk har brudt den amerikanske lovgivning på en række punkter – herunder love om diskrimination og såkaldt kommerciel bestikkelse – eller »kickbacks«.

Stævningen blev indgivet 21. december 2015 ved Hudson County Superior Court i New Jersey. Ifølge reglerne har Novo Nordisk en deadline frem til 11. februar til at svare på anklagerne.

Hos Novo Nordisk oplyser kommunika­tions­direktør Mike Rulis, at selskabet af princip ikke ønsker at kommentere verserende sager.