Fynsk tomatkonge på vej mod at indtage cannabis-tronen

Tomatgartneren Mads Pedersen investerer et trecifret millionbeløb i at opføre Europas største cannabisfarm på Fyn. I Europa er markedet endnu jomfrueligt, men med tiden vil opfattelsen af produktet ændres, og potentialet er derfor enormt, lyder forklaringen.

Tomatgartneren Mads Pedersen investerer et trecifret millionbeløb i at opføre Europas største cannabisfarm på Fyn. I Europa er markedet endnu jomfrueligt, men med tiden vil opfattelsen af produktet ændres, og potentialet er derfor enormt, lyder forklaringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Bundgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

60.000 fynske kvadratmeter skal i fremtiden lægge land til Europas største produktion af cannabis. Det er Mads Pedersen, ejer og direktør i gartnervirksomheden Alfred Pedersen & Søn, der sammen med et canadisk selskab står bag projektet med navnet Aurora Nordic.

Omsætningspotentialet er i milliardklassen, mener Mads Pedersen, der indtil videre har investeret 120 mio. kr. i projektet, som holdt åbningsreception i forrige uge. I sin tid var det en medrivende historie om det medicinske potentiale i cannabis, der fik gartnersønnen til at rette blikket mod planten.

Under en kongres for virksomhedsledere i USA fortalte en 11-årig dreng, der hverken havde gået i skole eller børnehave, fordi han dagligt havde op til 100 spasmeanfald, hvordan cannabis havde begrænset anfaldene markant og ændret hans liv.

»Historien gjorde mig interesseret i selve produktet, og jeg tog derfor rundt og besøgte cannabisproducenter i USA og Canada. Min konklusion var, at med den erfaring, vi har, må vi kunne bidrage med noget,« siger Mads Pedersen og henviser til, at familievirksomheden har 70 års erfaring med at drive gartneri.

Cannabis bliver mere populært

Fra 1. januar 2018 har det været lovligt for danske virksomheder at dyrke cannabis til medicinsk brug, ligesom danske læger haft mulighed for at ordinere medicinsk cannabis. Dermed følger Danmark en international tendens, hvor synet på brugen af planten er under opbrud – senest eksemplificeret ved, at Canada som det andet land i verden legaliserede cannabis fuldt ud.

I Danmark har mange læger indtil videre været tilbageholdende med at udskrive recepter. Det skræmmer dog ikke Mads Pedersen.

»Det europæiske marked er endnu jomfrueligt. Men størstedelen af befolkningen er positivt indstillet over for medicinsk cannabis, fordi mange kender nogle, som har oplevet en positiv effekt af at bruge medicinsk cannabis mod smerter, sklerose, psoriasis eller andet. Jeg forstår lægerne er skeptiske, men om fem år ser det anderledes ud,« spår gartnersønnen.

 

Han henviser til, at der i dag er 11.000 læger i Canada, der udskriver medicinsk cannabis, mod 60 for otte år siden.

»Tiden arbejder for os. Men hvis vi skal have succes med vores investering, kræver det, at der kommer noget mere evidens for effekterne. Det vil vi investere i. Der vil samtidig komme meget konkurrence på markedet, og derfor er det også afgørende at få bygget en produktion op, der kan konkurrere med udlandet på pris og kvalitet,« siger Mads Pedersen.

Udfordrende omstilling

Det fynske cannabisprojekt trækker på canadiske erfaringer, da Aurora Nordic, som Mads Pedersen ejer 49 procent af, er stablet på benene sammen med den canadiske cannabisvirksomhed Aurora, som er en af verdens største.

Springet fra traditionelt gartneri til cannabisproducent har været større end forventet, forklarer Mads Pedersen, og erfaringerne fra Canada kommer derfor godt med.

»Vi har i Aurora Nordic skullet bygge et gartneri, en farmaceutisk virksomhed og et fængsel i ét. Gartneriet har vi styr på. Men vi skal også have styr på alle de farmaceutiske regler. Og fordi vi laver et euforiserende stof, har vi været nødt til at bygge vores anlæg som et omvendt fængsel, hvor ingen ubudne kan trænge ind,« siger han.

Selv har Mads Pedersen aldrig røget pot eller hash, som er de mest udbredte cannabisprodukter, og han ønsker heller ikke at få tilnavnet »cannabiskongen«.

»Men jeg har sådan set heller aldrig ønsket at blive kaldt »tomatkongen«, så det har egentlig kun noget at gøre med, at jeg ikke ønsker at være kongen af noget som helst.«