Fynsk milliardær kritiseres for at låne ud til skyhøj rente i Norge

Dansk ejede Thorn Norge Finans reklamerer med »billig rente« til nordmændene men tager i visse tilfælde en maksimal effektiv rente på 75 procent. »Helt hen i vejret,« vurderer norsk forbrugerøkonom.

Den fynske milliardær Niels Thorborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk ejede Thorn Norge Finans, der står bag sider som Klikklån.no og Leasy.no, er løbet ind i en strid norsk modvind. Årsagen er de høje renter, som nordmændene skal betale for forbrugslån på hjemmesiderne. Eksempelvis reklamerer Klikklån.no for »billige renter fra 9,9 procent,« mens en nøjere granskning viser, at den maksimale effektive rente reelt er på 75,21 procent.

Det skriver det norske erhvervsmedie E24.no.

»Denne rente vil kun blive udløst af en sjælden kombination af det mindst mulige lånebeløb, korteste løbetid og en kunde, som kreditvurderes til den højeste nominelle rente på 23,87 procent. Vi har meget, meget få kunder med den kombination,« siger administrerende direktør i Thorn Norge Finans, Marianne Mosum Ussvær til E24.no.

Thorn Norge Finans er ejet af danske Niels Thorborgs virksomhed 3C Retail. Niels Thorborg er ifølge Berlingske Business’ seneste opgørelse fra september god for 8,7 milliarder danske kroner og er den 9. rigeste person i Danmark.

Men de høje renter, som hans selskab tilbyder, møder nu kritik.

»Helt hen i vejret«

»Det ser meget voldsomt ud,« siger forbrugerøkonom i Nordea Elin Reitan til E24. Hun påpeger, at hun ikke kender virksomheden særligt godt. »Jeg er ikke så glad for at udtale mig om specifikke långivere, men det er klart, at en rente på 75 procent er helt hen i vejret. Hvis man kvalificerer sig til den rente, bør man absolut ikke benytte forbrugslån. Ingen bør låne penge til den rente,« siger Elin Reitan.

Ifølge E24.no har Thorn Norge Finans haft vokseværk, siden selskabet blev stiftet i 2011. Fra 2012 til 2015 er omsætningen således vokset fra 10,7 millioner norske kroner til 40,5 millioner norske kroner. Sidste år lød overskuddet på 20,2 millioner norske kroner.