Fynsk matador færdig efter svindelsag

Ejendomsudvikleren Borris Nielsen, som blev udsat for millionsvindel af Erik Skov Pedersen, lukker forretningen. Tre byggeprojekter til 150 millioner kroner, som Pedersen bildte ham ind var solgt, er endnu ikke afsat.

Erik Skov Pedersen (billedet) blev i maj idømt tre års fængsel for bedrageri. Et af hans ofre er den fynske ejendomsmatador Borris Nielsen, der på grund af svindlen nu må drosle forretningen ned og afsætte lageret af ejendomme, før nye projekter sættes i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Den fynske ejendomsmatador Borris Nielsen drosler sin forretning ned, efter at han gennem en menneskealder har udviklet ejendomme og skabt sig en formue i den vanskelige branche.

Borris Nielsen har truffet beslutningen oven på svindelsagen, hvor den konservative politiker Henriette Kjærs mand, Erik Skov Pedersen, bildte fynboen ind, at byggeprojekter for 150 mio. kr. var solgt. Det viste sig imidlertid, at købskontrakterne var falske, og Skov Pedersen blev i maj idømt tre års fængsel for svindlen.

Brænder inde med lager af ejendomme

Trods svindelnummeret er Borris Nielsen kommet intakt ud af 2010 med sin koncern Notabenus. Han må ganske vist acceptere et underskud før skat på ni mio. kr. efter at have tjent to- og trecifrede millionbeløb i årene før finanskrisen. Men størstedelen af værdierne i Notabenus er fortsat til stede i form af en egenkapital på godt 150 mio. kr.

Neddroslingen af forretningen skyldes således ikke dårlig økonomi. Ifølge Berlingskes oplysninger er svindelsagen den direkte årsag til, at selskabets eneste aktivitet fremadrettet er at sælge sit uventede lager af ejendomme.

Svindelsagen har således været langt mere end et bump på vejen og har chokeret Borris Nielsen samt givet ham anledning til at stoppe op og tænke sin forretning forfra.

I juni overlod han direktørstolen til sin mangeårige medarbejder Per Helios, og i bestyrelsen er en betroet advokat Jesper Mølgaard trådt ind for at tage hånd om afviklingen af forretningen. Alt søges nu realiseret, og koncernen har ingen planer om nye ejendomsprojekter.

Borris Nielsen og hans medarbejdere opdagede i foråret, at de købskontrakter, som Erik Skov Pedersen angiveligt havde forhandlet på plads med to pensionskasser og en velhaver, var falske.

Notabenus’ udviklingsselskab K.J. Ejendomsinvest havde finansieret og opført en ejendomsportefølje på 150 mio. kr. i overbevisningen om, at projekterne var solgt på forhånd til PensionDanmark, PKA samt til motorcykelimportøren Christian Reinhardt.

De falske købskontrakter udløste en kriselignende situation i K.J. Ejendomsinvest, som har hovedkvarter i den lille by Aarup på Vestfyn. Borris Nielsen skulle overbevise sine bankforbindelser, Jyske Bank og Svendborg Sparekasse, om ikke at trække sig på grund af de voldsomt ændrede forudsætninger, og en hektisk periode fulgte, hvor det imidlertid lykkedes at opnå tilsagn om at få ejendommene finansieret med realkreditlån.

Ungdomsboliger bidrager til balancen

Borris Nielsen har endnu ikke fået solgt de tre projekter, som består af 92 ungdomsboliger i Roskilde, et privathospital i Brøndby og 24 rækkehuse i Glostrup. Privathospitalet blev i april taget i brug af lejeren, en norsk hospitalskæde og søges nu solgt til en ekstern investor. Ifølge årsregnskabet for K.J. Ejendomsinvest har ejendommen et særdeles højt afkast i forhold til kostprisen.

Ungdomsboligerne er ligeledes fuldt udlejet og bidrager ifølge regnskabet til koncernens balance, mens Borris Nielsen leder efter en køber. Det sidste projekt, som består af 24 rækkehuse i Glostrup, søges solgt enkeltvis til private.

Notabenus har yderligere et par datterselskaber, herunder K.J. Invest, som i maj var færdig med at ombygge de såkaldte Philip Starck-lejligheder i Adelgade i København til ungdomshostel for Generator Hostels.

Underskuddet i Notabenus skyldes, at Borris Nielsen solgte sin 50 procents ejerandel i Staxbo A/S i første halvdel af 2010. Dermed realiserede koncernen et tab på 27 mio. kr. Borris Nielsen ejede Staxbo sammen med en anden velhaver, Ole Staxen, og de to købte via Staxbo den tidligere IT-milliardær Erik Damgaards aktier i vindparkselskabet Greentech i slutningen af 2008.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Borris Nielsen.INFOshop: Velkommen til plattenslagernes klub